Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

Oxfordská univerzita založí výskumné centrum pre pandémie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Oxfordská univerzita dúfa, že sa jej v nadchádzajúcich mesiacoch podarí vyzbierať 500 miliónov libier (582,3 milióna eur) na financovanie centra od filantropov, priemyslu a vlád.

Londýn 28. mája (TASR) - Oxfordská univerzita v Británii oznámila v piatok projekt zameraný na spojenie akademických, priemyselných a vládnych expertov s cieľom zlepšiť reakciu medzinárodného spoločenstva na budúce pandémie.

Výskumné centrum pre pandémie (Pandemic Sciences Centre) spojí oxfordských výskumníkov z oblastí imunológie, verejného zdravia, výpočtovej techniky, sociálnych vied a ďalších za účelom zrýchliť identifikáciu a reakciu na vznikajúce hrozby, píše sa vo vyhlásení univerzity.

Centrum plánuje vytvoriť partnerstvá s odborníkmi v Británii a v ďalších krajinách s cieľom vyhnúť sa nekoordinovanej reakcii a medzinárodnej súťaživosti, ktoré spomalili efektívnu odpoveď na pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2.

Ako píše univerzita na svojej oficiálnej webovej stránke, centrum sa bude venovať trom hlavným témam.

Prvou je urýchlenie porozumenia hrozby, a to pohotovým generovaním použiteľných vedomostí a údajov, ktoré budú voľne dostupné pre celý svet.

Ďalšou je premena poznatkov z výskumu na efektívne, prijateľné a spravodlivé zdravotnícke technológie vrátane digitálnych, avšak i diagnostických nástrojov, ako aj liečby a vakcín.

Tretia téma je zvyšovanie dôvery a dosahu - identifikácia spôsobov, ako posilniť spoločenskú a politickú angažovanosť, odolnosť a schopnosť reagovať.

"Realita je taká, že išlo o zlú pandémiu, avšak ani zďaleka nie tak zlú, akou mohla byť," povedal pre agentúru AP profesor medicíny na Oxfordskej univerzite John Bell. "A myslím si, že teraz je všetkým zrejmá nevyhnutnosť toho, aby sme sa lepšie zorganizovali pre prípad celej škály potenciálnych pandémií," dodal.

Oxfordská univerzita dúfa, že sa jej v nadchádzajúcich mesiacoch podarí vyzbierať 500 miliónov libier (582,3 milióna eur) na financovanie centra od filantropov, priemyslu a vlád.

Centrum povedie profesor Peter Horby, špecialista na infekčné choroby na Oxfordskej univerzite. V minulosti pracoval na mnohých epidémiách vrátane SARS-1, vtáčej chrípky, MERS, eboly, horúčky lassa a moru.

Ako pripomína AP, vedci z Oxfordskej univerzity sa spolu s farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca podieľali na vývoji očkovacej látky proti COVID-19. Zároveň výskumom dokázali, že lacný protizápalový steroid dexametazón výrazne znižuje úmrtnosť u pacientov s vážnym priebehom COVID-19.