Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia UNESCO a veda

P. Schmeringa dostal cenu za celoživotné zásluhy, zasvätil sa laseru

RNDr. Peter Schmeringa. Foto: Media Knowledge

Na konte má niekoľko patentov zameraných na polohovanie laserového lúča a na prácu s mikroelektronickými obvodmi. Jedno z jeho zariadení získalo dokonca ocenenie Strojársky výrobok roka 2015.

Bratislava 10. novembra (Teraz.sk) - Predstaviteľ priemyslu RNDr. Peter Schmeringa získal dnes cenu za Celoživotné zásluhy v oblasti vedy a techniky, ktorú každoročne udeľuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Svoj život zasvätil laseru a riešenia, ktoré vyvinul, používajú významné spoločnosti z automobilového a elektrotechnického priemyslu.

Peter Schmeringa absolvoval Matematicko-fyzikálnu fakultu UK v Bratislave so špecializáciou na optiku a fyziku plazmy. V roku 1983 začal pracovať vo Výskumnom ústave mechanizácie a automatizácie (VUMA) v Novom meste nad Váhom, kde sa zameriaval na oblasť laserových technológií.

Neskôr vyvíjal laserové aplikácie, ktoré našli uplatnenie v priemysle nielen na Slovensku. Na konte má niekoľko patentov zameraných na polohovanie laserového lúča a na prácu s mikroelektronickými obvodmi.

RNDr. Peter Schmeringa.
Foto: Media Knowledge


„Zjednodušene povedané, išlo o využitie lasera ako mimoriadne presného, stáleho a pre svoju dlhú životnosť aj takmer bez údržbového nástroja. Tieto vlastnosti ho priam predurčujú na uplatnenie v najrôznejších sférach priemyslu,“ približuje svoju prácu Schmeringa.



V novomestskom vývojovom centre vyvinul v súčasnosti najvýkonnejšiu technológiu mikroobrábania na báze lasera, ktorá získala ocenenie Strojársky výrobok roka 2015. Tá dokáže rezať najtvrdšie priemyselne používané materiály, ako napríklad polykrištalický diamant až 30-násobne vyššou rýchlosťou ako doteraz používané technológie.