Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Pandémia obmedzila prácu niektorých vedcov,nedostali sa do laboratórií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AFP-Thibault Savary

Podľa Mariána Peciara zo Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave pandémia ovplyvnila celý život, nielen školy a vedy.

Bratislava 4. júla (TASR) - Pandémia nového koronavírusu niektorým vedeckým pracovníkom neovplyvnila ich každodennú rutinu v laboratóriu, jednou z nich je Katarína Kaľavská z Národného onkologického ústavu. Sú aj takí, ktorým práce v súvislosti s pandémiou pribudlo a museli "potlačiť" iné vedecké aktivity.

"Nám pandémia otočila celú vedeckú prácu hore nohami, pretože to bola pre nás nová téma, na ktorú sme sa vrhli fakticky na sto percent a dočasne sme museli potlačiť iné vedecké aktivity," uviedol virológ Boris Klempa z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorému bolo počas týždňa udelené ocenenie Vedec roka 2020 v kategórii inovátor roka. Ako dodal, postupne sa už vracajú aj k pôvodným témam, ktorým sa venovali pred pandémiou.

Ocenený v kategórii vedec roka bol Imrich Barák z Ústavu molekulárnej biológie SAV, ktorý potvrdil, že pandémia za uplynulý rok ovplyvnila jeho prácu v tom, že mu pridala ďalšie projekty, ktoré sa týkajú vývoja liečiv voči ochoreniu COVID-19. "Čo sa týka prestojov alebo, že by sme nechodili do laboratórií, tak to skôr nie. Boli len veľmi malé výpadky, keď sme nemohli prísť do laboratória," povedal.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Kaľavská tvrdí, že pandémia veľmi neovplyvnila ich každodennú rutinu v laboratóriu, pretože onkologickí pacienti boli neustále ošetrovaní. Vedecká pracovníčka ocenená v kategórii mladý vedecký pracovník uviedla, že onkologickým pacientom bola podávaná liečba, odoberali sa vzorky, ktoré bolo potrebné spracovať, takže každý deň strávili v laboratóriu, aby sa vzorky neznehodnotili.

Podľa Mariána Peciara zo Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave pandémia ovplyvnila celý život, nielen školy a vedy. "Študenti boli nešťastní, že sme s nimi nemali kontakt, nemohli sme ísť do laboratórií, nemohli sme riadne vyučovať a bolo to pre nás asi najhoršie obdobie, aké sme zažili," povedal. Ako ďalej poznamenal ocenený v kategórii technológ roka, na univerzite majú laboratóriá, kde sú unikátne prístroje, ktoré doma nemá a istý čas, keď nechodili osobne ani do práce, do nich nemohli ísť.

Oceneným v kategórii osobnosť medzinárodnej spolupráce sa stal Michal Cehlár z Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach. Tvrdí, že pandémia ovplyvnila jeho medzinárodnú spoluprácu, ktorá podľa jeho slov nebola na nižšej úrovni, ale bola prácnejšia. Vysvetlil, že emócia sa on-line neprenáša. Ako dodal, tým, že študenti neboli fyzicky na univerzite, im umožnilo intenzívnejšie pracovať v laboratóriách a na projektoch.