Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia UNESCO a veda

Pätica vedeckých pracovníkov si prevzala ocenenia Vedec roka 2022

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Hodnotiaca komisia vyberala laureátov spomedzi 62 nominovaných. Podľa predsedu hodnotiacej komisie Petra Samuelyho najviac nominácií dostali v kategóriách vedec roka a mladý vedecký pracovník.

Bratislava 16. mája (TASR) - Pätica vedeckých pracovníkov si v utorok prevzala v priestoroch Slovenskej národnej galérie v Bratislave ocenenia Vedec roka 2022. V kategórii vedec roka získal ocenenie Martin Škoviera z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave.

Škoviera je odborníkom na diskrétnu matematiku a teoretickú informatiku. Ocenenie získal za použitie inovatívnych matematických metód a publikovanie prelomových výsledkov o niekoľkých dôležitých a dlhodobo otvorených hypotézach týkajúcich sa cyklov a pokrytí v teórii grafov.

Ocenenie v kategórii mladý vedecký pracovník dostal odborník v oblasti organickej chémie Michal Májek z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Podľa jeho slov ocenenie dostal najmä za grant, ktorý získal od Európskej rady pre výskum. "Mojou úlohou ako pracovníka základného výskumu je vytvárať nové reakcie, ktoré potom ako nástroj využívajú aplikační vedci pre syntézu konkrétnych molekúl ako liečiv alebo inteligentných materiálov," vysvetlil.

Za prínos v riadiacich a navigačných algoritmoch pre oblasť autonómnej mobilnej robotiky, pretavený do dvoch funkčných prototypov autonómnych mobilných robotov dostal ocenenie Vladimír Cviklovič z Technickej fakulty Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Odborník na riadiace systémy vo výrobnej technike sa stal sa laureátom v kategórii inovátor roka.

Ocenenie technológ roka získal Marek Vrabeľ zo Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Odborník na strojárske technológie a materiály či obrábanie dostal ocenenie za zabezpečenie komplexnej technologickej prípravy výroby a samotnej výroby dielcov pre letecký, vesmírny a jadrový priemysel.

Osobnosťou medzinárodnej spolupráce sa stala odborníčka v oblasti informačných technológií a umelej inteligencie Mária Bieliková. "Ocenenie som dostala v kategórii medzinárodného zviditeľnenia Slovenska v disciplíne, u mňa konkrétne v umelej inteligencii. Už pomerne dlhý čas sa snažím spolupracovať so zahraničím," povedala Bieliková. Okrem iného zaujala aj zapájaním sa do vedeckých projektov Horizontu Európa a založením Kempelenovho inštitútu inteligentných technológií s medzinárodným presahom.

Hodnotiaca komisia vyberala laureátov spomedzi 62 nominovaných. Podľa predsedu hodnotiacej komisie Petra Samuelyho najviac nominácií dostali v kategóriách vedec roka a mladý vedecký pracovník. Ocenenie vyhlásili Centrum vedecko-technických informácií SR, Slovenská akadémia vied a Zväz slovenských vedeckotechnických spoločností. Cieľom podujatia je profesionálne a spoločensky vyzdvihnúť najvýznamnejšie osobnosti vedeckého života, ako aj najlepšie dosiahnuté výsledky vo vede a výskume na Slovensku.