Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia UNESCO a veda

Podnikateľ Philo Remington sa venoval výrobe zbraní

Na snímke hore sovietska vojenská puška Mosin vz. 27, uprostred vľavo nemecká prilba, vpravo sovietska prilba a dole sovietsky samopal PPŠ vz. 41 (Špagin). Foto: TASR - Milan Kapusta

Narodil sa v Spojených štátoch amerických (USA) v meste Litchfield pred 200 rokmi 31. októbra 1816 ako prvorodený syn vynálezcu pušky – zadovky Eliphaleta Remingtona.

Litchfield/Bratislava 31. októbra (TASR) - Americký technik a podnikateľ Philo Remington zdokonalil pušku nabíjanú zozadu, šijací a písací stroj. Narodil sa v Spojených štátoch amerických (USA) v meste Litchfield pred 200 rokmi 31. októbra 1816 ako prvorodený syn vynálezcu pušky – zadovky Eliphaleta Remingtona.

Philo Remington sa narodil v roku 1816, keď jeho otec vyrobil prvú pušku. Keď mal Philo Remington za sebou vzdelávaciu inštitúciu Cazenovia Seminary, začal pracovať vo firme Remington & Sons (Remington a synovia), ktorá sa venovala výrobe strelných zbraní, munície a ďalšiemu sortimentu súvisiaceho so zbraňami. Po otcovej smrti v roku 1861 sa postavil na čelo tejto firmy.

a snímke písací stroj Remington z USA z roku 1910.
Foto: TASR - František Iván


Strelnými zbraňami od tejto spoločnosti bola vyzbrojená armáda USA v Mexickej vojne v rokoch 1846-1847 a používali sa aj vo vojne Severu proti Juhu v rokoch 1861-1865, keď firma dostala viacero vládnych zákaziek.

V roku 1856 pribudla do výrobného sortimentu firmy záhradná technika, ale zbrane ostali jej hlavným artiklom. V roku 1870 sa výroba rozšírila o šijacie stroje a v roku 1873 došlo k rozhodnutiu začať s výrobou písacích strojov. Produkt technika Christophera Lathama Sholesa prišiel na trh v nasledujúcom roku. Tento typ písacieho stroja sa veľmi neujal – zrejme aj preto, že to, čo bolo napísané pisateľ uvidel až po rozvinutí papierovej rolky po skončení písania. Rozšírili sa až zdokonalené typy písacích strojov - populárne remingtonky, ktoré sa dostali aj do kancelárií v stredoeurópskom regióne.

Podnikateľ Philo Remington s povesťou skromného človeka a štedrého mecenáša zomrel 4. apríla 1889 v meste Ilion v USA.