Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia UNESCO a veda

V Klementine našli archeológovia historickú kostru a vzácne fresky

Ilustračné foto, Karlov most v Prahe Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pražské Klementinum bolo pôvodne jezuitským kolégiom.

Praha 3. apríla (TASR) - Archeologické artefakty, ktoré prekvapili predovšetkým pamiatkarov, odhalili archeológovia počas práve prebiehajúcej druhej etapy rekonštrukcie v pražskom areáli Klementinum, sídle Národnej knižnice. Informoval dnes o tom spravodajský server Novinky.cz.

Okrem ľudských pozostatkov pochádzajúcich z 9. storočia boli objavené aj skvostné freskové maľby či zamurované dvere, vedúce do kostola Najsvätejšieho Salvátora, opisuje český webový portál.

"Nájdená kostra pochádza pravdepodobne z 2. polovice 9. storočia, možno 1. polovice 10. storočia. Je súčasťou rozsiahleho plošne veľmi veľkého pohrebiska, ktoré tu v tomto období bolo a o ktorom vieme už od minulého roka. Ide tiež o prvé ostatky, ktoré boli nájdené pod podlahou suterénu Klementina," popísal nález archeológ z Národného pamiatkového ústavu v Prahe Jan Havrda.

Už vlani boli objavené ranostredoveké hroby, v ktorých bolo uložených asi desať kostier. Niektoré z nich sa našli pod študentským nádvorím a tiež aj pod hlavným nádvorím. K ďalším objaveným nálezom v Klementine patria vzácna fresková výmaľba, zamurované dvere do kostola Najsvätejšieho Salvátora či historické architektonické výstuhy upevňujúce stropné klenby, sumarizujú Novinky.cz.

Pražské Klementinum bolo pôvodne jezuitským kolégiom. Rozsiahly barokový komplex neskôr slúžil Karlovej univerzite a v súčasnosti v ňom sídli Národná knižnica, založená v roku 1781.