Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia UNESCO a veda

Pri príležitosti 70 rokov CERN-u pripravujú výstavno-prednáškovú akciu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstavnú časť tvoria veľkoplošné postery a exponáty, ktoré návštevníkov oboznámia s elementárnymi časticami vrátane Higgsovho bozónu, s urýchľovačmi a vývojom nových špičkových technológií.

Bratislava 27. mája (TASR) - Európska organizácia pre jadrový výskum (CERN) oslavuje 70 rokov svojej existencie. Pri príležitosti jej výročia organizuje slovenská komunita fyzikov vysokých energií výstavno-prednáškovú akciu "70 rokov CERN-u - Inšpirácia pre budúcnosť". Podujatie, určené stredným školám a verejnosti, sa uskutoční v Bratislave 10. a 11. júna vo V-klube a v Košiciach 19. až 21. júna v Kulturparku. TASR o tom informovala Anna Komová z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského.

"Chceme ukázať fascinujúce možnosti, ktoré CERN otvára pre rôzne odbory," uviedol predseda Výboru pre spoluprácu SR s CERN Pavol Stríženec. Ozrejmil, že robia špičkovú fyziku, ale na to potrebujú odborníkov z mnohých oblastí. "Práve spolupráca s CERN-om umožní stať sa takýmto špičkovým odborníkom," doplnil.

Výstavnú časť tvoria veľkoplošné postery a exponáty, ktoré návštevníkov oboznámia s elementárnymi časticami vrátane Higgsovho bozónu, s urýchľovačmi a vývojom nových špičkových technológií. Na otázky návštevníkov budú pripravení sprievodcovia z radov študentov a fyzikov častíc.