Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia UNESCO a veda

Pri tureckej lokalite dedičstva UNESCO objavili záhadný kovový monolit

Tureckí policajti strážia monolit, ktorý objavil na poli farmár v meste Sanliurfa v rovnomennej provincii na juhovýchode Turecka na hranici so Sýriou v nedeľu 7. februára 2021. Foto: TASR/AP

Kovový stĺp v tureckej provincii Sanliurfa našiel v piatok 5. februára miestny roľník.

Istanbul 8. februára (TASR) - Turecké úrady vyšetrujú záhadný kovový monolit, ktorý objavili v blízkosti lokality svetového kultúrneho dedičstva UNESCO na juhovýchode krajiny. Podobné objekty sa v posledných mesiacoch našli aj v iných štátoch, informovala v pondelok agentúra AP.

Kovový stĺp v tureckej provincii Sanliurfa našiel v piatok 5. februára miestny roľník. Bol na ňom odkaz v starom tureckom písme: "Pozri sa na oblohu, uvidíš Mesiac."

Tri metre vysoký monolit sa objavil blízko Göbekli Tepe, lokality zapísanej do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru.

Göbekli Tepe je megalitickou stavbou, ktorá sa datuje do 10. tisícročia pred naším letopočtom. Existovala teda o tisíce rokov skôr než svetoznámy Stonehenge v anglickom grófstve Wiltshire.

Turecké médiá v nedeľu uviedli, že policajti prezerajú záznamy z bezpečnostných kamier v oblasti a hľadajú vozidlá, ktoré mohli objekt na miesto previezť.

V posledných mesiacoch sa vo viacerých krajinách objavili podobné záhadné stĺpy a niektoré potom znova "zmizli".