Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia UNESCO a veda

Pri vývoji robotov je najdôležitejší výskum fungovania ľudského mozgu

Na snímke profesor Giulio Sandini, ktorý zakladateľom a riaditeľom Talianskeho technologického inštitútu a profesorom bioinžinierstva na Janovskej univerzite, pózuje počas rozhovoru pre TASR pred začatím seminára venovanému kognitívnej robotike projektu TERAIS v Bratislave 7. decembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Sandini tvrdí, že na to, aby bol robot považovaný za humanoida, je potrebné, aby dokázal interagovať s ostatnými ľuďmi takým spôsobom, ktorý ľudia poznajú a používajú.

Bratislava 31. januára (TASR) — Pri vývoji inteligentných robotov je nesmierne dôležité do hĺbky preskúmať fungovanie ľudského mozgu a najmä jeho schopnosť predvídať veci a reagovať na nečakané situácie. Pre TASR to uviedol profesor bioinžinerstva na Janovskej univerzite a riaditeľ Talianskeho technologického inštitútu Giulio Sandini. Aktuálne je zapojený do medzinárodného projektu TERAIS, ktorý vedie Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Braislave (FMFI UK) má prispieť k vývoju robotov interagujúcich s ľuďmi, podporeným programom Európskej únie Horizon Europe.

Sandini tvrdí, že na to, aby bol robot považovaný za humanoida, je potrebné, aby dokázal interagovať s ostatnými ľuďmi takým spôsobom, ktorý ľudia poznajú a používajú.

"Po fyzickej stránke dokážu roboty naozaj veľa. Známe sú napríklad videá od spoločnosti Boston Dynamics, na ktorých roboty tancujú alebo robia parkúr. V oblasti sily alebo rýchlosti dokážu prekonať i ľudí. Problém však nastáva pri porozumení, tam sú ešte stále veľmi pozadu za ľuďmi," vysvetlil Sandini. Dodal, že roboty dokážu zopakovať naučenú úlohu, orientovať sa v priestore, no "ak sa ocitnú zoči-voči niečomu, čo je len trochu nečakané, nevedia, ako si s danou situáciou majú poradiť". Spresnil tiež, že roboty v súčasnosti nedokážu prichádzať s novými inovatívnymi riešeniami.

Vedci v Sandiniho tíme sa snažia zistiť, na akom princípe pracuje ľudský mozog v oblasti predvídania, uvedomenia si dôsledkov svojich činov a hľadania riešení v nepredvídateľných situáciách, keďže roboty tieto veci zatiaľ nedokážu.

"Kľúčovým bodom robotického výskumu je pre mňa pamäť. Nie však v zmysle memorovania, ale skôr využitie už známych poznatkov a skúseností pri riešení nečakaných situácií," povedal Sandini.

Podľa neho závisí využitie robotov v budúcnosti od toho, čo od nich ľudia budú očakávať — "ak chcú, aby robot pracoval na otrockom princípe, teda vykonal úlohu, ktorú mu zadajú, ich očakávania budú naplnené". Na to, aby sa roboty stali aspoň do určitej miery plnohodnotnými spoločníkmi, je však potrebné ešte hlbšie pochopenie fungovania ľudského mozgu. Sandini dodáva, že ide o dlhodobý cieľ.

Na otázku, či by sa ľudstvo malo obávať, že by v budúcnosti roboty prevzali kontrolu nad svetom, Sandini odpovedal: "Je pravda, že ľudia sa niečoho takéhoto skutočne obávajú. Nemyslím však, že by sa to stalo, keďže roboty sú v tomto zmysle naozaj veľmi hlúpe."