Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia UNESCO a veda

Prieskum: Problematiku umelej inteligencie sleduje desatina mladých

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Takmer polovica respondentov si myslí, že umelá inteligencia niekedy pomôže, inokedy chýba ľudský prístup. Negatívne skúsenosti má s ňou 13 percent.

Bratislava 12. mája (TASR) - Problematiku umelej inteligencie sleduje desatina Slovákov vo veku 18 a viac rokov, ktorí využívajú internet. Ide najmä o mužov alebo respondentov vo veku od 18 do 29 rokov. So zvyšujúcim vekom, 60 a viac rokov, klesá záujem o umelú inteligenciu. Neinformovaných sa cíti 51 percent respondentov. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Median SK.

Prínos umelej inteligencie podľa 43 percent ľudí prevažuje nad rizikami. Opačný názor má 45 percent. Viac ako polovica mužov (54 percent) vidí v umelej inteligencii prínos, rovnaký názor má tretina žien. "Prínos vníma najmä najmladšia veková kategória, 18- až 29-roční (62 percent), so zvyšujúcim vekom (70 a viac rokov) klesá podiel respondentov vidiacich v umelej inteligencii prínos," vyplýva z prieskumu.

Takmer tretina respondentov nemá žiadne skúsenosti s umelou inteligenciou vo forme chatbotov či hlasových asistentov. Ide najmä o respondentov nad 50 rokov. Deväť percent hodnotí tieto skúsenosti pozitívne. "Aj v tomto prípade ide častejšie o mužov (13 percent) alebo najmladšiu vekovú kategóriu – štvrtina z nej uviedla pozitívne hodnotenie," uvádza sa v prieskume.

Takmer polovica respondentov si myslí, že umelá inteligencia niekedy pomôže, inokedy chýba ľudský prístup. Negatívne skúsenosti má s ňou 13 percent.

To, že by sa umelá inteligencia mala v budúcnosti angažovať v kancelárskych prácach, si myslí 70 percent mladých Slovákov. Umelá inteligencia by sa mala podľa dvoch tretín ľudí angažovať v call centrách, účtovníctve či obchode, 49 percent si ju vie predstaviť aj v doprave. V ostatných oblastiach, ako v školstve, riešení svetových problémov a armáde, prevažuje podľa prieskumu negatívny názor, že by sa v nich umelá inteligencia nemala v budúcnosti angažovať.

Prieskum sa realizoval na vzorke 1003 respondentov vo veku 18 a viac rokov od 27. apríla do 5. mája. Informácie získala agentúra online opytovaním.