Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Vedci pochodovali centrom Bratislavy, žiadali financovanie vedy

Snímka z pochodu počas protestného zhromaždenia pracovníkov Slovenskej akadémie vied (SAV) na záchranu vedy na Slovensku v Bratislave 26. novembra 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Dnešný protest sa začal pre budovou predsedníctva SAV na Štefánikovej ulici, odkiaľ pokračoval popred ministerstvo financií, Úrad vlády SR, Prezidentský palác až pred parlament.

Chceme robiť vedu, bez vedy nie je pokrok - niesli napísané na transparentoch vedci, ktorí dnes pochodovali centrom Bratislavy. Protestom chceli opäť upozorniť na nedostatočné financovanie vedy a výskumu.

"To, čo sa za posledné dva mesiace udialo, jednak s rozpočtom SAV a jednak s rozpočtom Agentúry na podporu výskumu a vývoja, hodnotíme ako neuspokojivé. Znamená to nižší stav, ako je v tomto roku. Pre porovnanie súčasný navrhovaný rozpočet pre akadémiu na rok 2015 s tým osemmiliónovým údajným navýšením znamená to, že bude akadémia hospodáriť s menším rozpočtom, ako hospodárila v roku 2008," priblížil vedecký pracovník SAV Miloslav Bahna.

Podľa jeho slov cieľom protestu je aj zviditeľnenie sa pred verejnosťou. "Našou tézou je, že keď neobhájime existenciu a nutnosť financovania vedy v spoločnosti, tak budeme vyzerať tak ako doteraz," dodal Bahna s tým, že veda je vždy deklarovanou prioritou každej vlády, finančné prostriedky sa však každým rokom stenčujú.



Dnešný protest sa začal pre budovou predsedníctva SAV na Štefánikovej ulici, odkiaľ pokračoval popred ministerstvo financií, Úrad vlády SR, Prezidentský palác až pred parlament, kde sa približne 500 vedcov a podporovateľov rozišlo. V ten istý čas vyjadrili protestom podporu aj vedci v Tatrách na Astronomickom ústave SAV a pracovníci Ústavu ekológie lesa (ÚEL) SAV vo Zvolene. Organizátori už avizovali, že vo štvrtok (27.11.) by sa malo odohrať podobné zhromaždenie v Košiciach na Hlavnej ulici.

Minister školstva Juraj Draxler dnes reagoval, že v tejto chvíli nevidí dôvod na protesty. "Možno ma to aj trošku prekvapilo, lebo je tam deklarácia z vedenia SAV, že za tých podmienok, na ktorých sme sa dohodli, teda ten presun finančných prostriedkov z kapitoly školstva na SAV, nemusia prepúšťať," uviedol dnes po rokovaní vlády. Zdôraznil však, že je pripravený stretnúť sa aj s vedením SAV aj so zástupcami odborov a prediskutovať otvorené otázky aj výhľad do budúcna.



Protestné zhromaždenie Za záchranu vedy bude po Bratislave v Košiciach

Košice 26. novembra (TASR) – Protestné zhromaždenie Za záchranu vedy sa po dnešnej akcii v Bratislave uskutoční vo štvrtok (27.11.) aj v Košiciach. Protest sa bude konať od 13.30 h do 14.30 h na  Hlavnej ulici pred Vedeckou knižnicou.

"Ide o spoločné protestné zhromaždenie odborov, iniciatívy Veda chce žiť!, ako aj vedeckých pracovníkov, o ktorých tu ide v prvom rade," informovala Zuzana Szabová, predsedníčka odborovej organizácie pri Ústave geotechniky Slovenskej akadémie vied (SAV). Očakáva sa aj účasť zástupcov Odborového zväzu pracovníkov SAV z Bratislavy.

Dôvody košického protestu sú podobné ako v hlavnom meste. Ide o dlhoročné podhodnotenie financovania SAV, niekoľkoročná nestabilita vo financovaní grantových schém Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV), či vyňatie SAV z programu ESO (Efektívna, spoľahlivá a otvorená verejná správa).

"Protest sa priamo týka všetkých pracovníkov SAV, ich výskum je ohrozený priamo. Nepriamo sa týka všetkých pracovníkov vedy a výskumu, pretože financovanie vedy a výskumu je v SR dlhoročne zásadne nedostatočné a v príkrom rozpore k záväzkom SR ako člena EÚ," uviedla Szabová.

Konštatovala, že za ostatné dni sa návrh rozpočtu SR na budúci rok navýšil o milióny eur, no na vedu neboli pridané žiadne prostriedky, iba boli presunuté "z jedného košíka do druhého". "Toto je podpora vedy na slovenský spôsob. Preto je rozhodne dôvod protestovať," dodala.

Proti zlej situácii vo vede protestovalo 40 zamestnancov SAV aj vo Zvolene

Zvolen 26. novembra (TASR) - Asi 40 pracovníkov Ústavu ekológie lesa (ÚEL) SAV vo Zvolene dnes krátko po 15.00 h protestovalo proti kritickej situácii vo vede na Slovensku. Pokojný protest bol rovnako namierený proti destabilizácii pracovných a finančných podmienok akadémie, ako aj proti neustálemu odlevu mladých vedcov do zahraničia.

"Chceme zároveň poukázať aj na nekontinuálne financovanie celej akadémie a neustále znižovanie rozpočtových prostriedkov," povedal TASR krátko pred protestom vedecký pracovník ústavu Rastislav Janík, ktorý je súčasne zástupcom miestnej odborovej organizácie. Zamestnanci sa navyše obávajú, že krátenie peňazí na vedu sa dotkne už aj tak dosť okresaného personálneho obsadenia ústavu.

Na zhromaždení sa zúčastnili nielen zamestnanci ÚEL, ale aj Archeologického ústavu SAV a Botanického ústavu SAV. Zvolenský ÚEL má v súčasnosti 146 zamestnancov, keď svoje pracoviská má aj v Nitre a Bratislave. Len nedávno k nemu pribudlo aj Arborétum v Tesárskych Mlyňanoch.