Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia UNESCO a veda

Prvý rakúsky kozmonaut Franz Viehböck má 55 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Od roku 2008 je Franz Viehböck členom predstavenstva akciovej spoločnosti Berndorf v Berndorfe.

Viedeň/Bratislava 23. augusta (TASR) - Franz Viehböck sa v roku 1991 stal prvým rakúskym kozmonautom. V pondelok 24. augusta bude mať 55 rokov.

Franz Artur Viehböck sa narodil 24. augusta 1960 vo Viedni. Po ukončení štúdia priemyselnej elektroniky a meracej techniky na viedenskej Technickej univerzite začal pracovať ako asistent v Ústave pre elektronickú meraciu techniku na svojej alma mater. V roku 1988 uverejnilo rakúske Spolkové ministerstvo vedy a výskumu inzerát, pomocou ktorého hľadalo záujemcov o let na sovietsku vesmírnu stanicu Mir. Po absolvovaní náročnej prípravy v cvičnom stredisku Jurija Gagarina vo Hviezdnom mestečku pri Moskve zostavili tunajší špecialisti dve posádky pripravené na niekoľkodňový let do vesmíru. Prvú posádku tvorili kozmonauti Alexandr Volkov, Toktar Aubakirov a Franz Viehböck, náhradníkmi boli Alexander Viktorenko, Talgat Musabajev a ďalší Rakúšan Clemens Lothaller.

Prvá zmiešaná rusko-rakúska posádka sa 2. októbra 1991 vydala na púť k stanici Mir na palube vesmírnej lode Sojuz TM-13, na Zem ju 10. októbra 1991 priviezla vesmírna loď Sojuz TM-12. Let sa uskutočnil v rámci kozmického programu Austromir 91.

Počas pobytu na vesmírnej stanici sa Franz Viehböck venoval 15 vedeckým experimentom z oblasti vesmírnej medicíny, fyziky a vesmírnej techniky. Pri ich realizácii mu pomáhala aj posádka stanice Mir - kozmonauti Sergej Krikaľov a Anatolij Arcebarskij.

Na programe Austromir 91 sa zúčastnilo okolo 20 univerzitných ústavov a kliník a 30 firiem.

Po návrate na Zem sa prvý rakúsky kozmonaut vydal - z poverenia vlády - na rozsiahle prednáškové turné. Vo svojich vystúpeniach hovoril o fascinujúcich zážitkoch z vesmíru, priblížil svoju životnú filozofiu, podľa ktorej má človek stáť pevnými nohami na Zemi, tvárou však má byť otočený ku hviezdam.

Neskôr pracoval Franz Viehböck v spoločnosti Rockwell International, nasledovala vedúca pozícia v oblasti zahraničného obchodu, a funkcia splnomocnenca vlády pre technológie v rakúskej spolkovej krajine Dolné Rakúsko.

Od roku 2008 je Franz Viehböck členom predstavenstva akciovej spoločnosti Berndorf v Berndorfe.

Franz Viehböck je ženatý, jeho dcérka prišla na svet práve počas otcovho vesmírneho letu, okrem toho má ešte dvoch synov.

Prvý rakúsky kozmonaut je členom Asociácie vesmírnych výskumníkov (ASE), Medzinárodnej akadémie astronautov (IAA) a Asociácie inovatívnych elektrotechnických inžinierov Dolného Rakúska ((AIEELA).

Meno prvého rakúskeho kozmonauta nesie malá planétka registrovaná pod číslom 214911.