Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia UNESCO a veda

VIDEO: Raketa vyniesla na obežnú dráhu družicu, bude predpovedať úrodu

Foto: TABLET.TV

Vyslanie druhej družice umožní programu Copernicus dodávať obrázky meniaceho sa zemského povrchu s vysokou presnosťou a vernou úrovňou detailov.

Brusel 23. júna (TASR) - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že rok po úspešnom uvedení družice programu Copernicus s názvom "Sentinel 1", bola rovnako úspešne vynesená na obežnú dráhu okolo Zeme aj druhá družica "Sentinel 2".



K odoslaniu družice na obežnú dráhu došlo dnes o 03:52 h SEČ na európskom kozmodróme vo Francúzskej Guyane.

Komisia pripomenula, že európsky vesmírny program na pozorovanie Zeme, známy ako Copernicus, znamená ďalší pokrok pri riešení ekologických katastrof, zlepšenia využívania pôdy pre poľnohospodárstvo a lesníctvo a poskytovaní dôležitých údajov v prípade núdzových situácií.

Eurokomisárka pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky Elžbieta Bieňkowská v správe pre médiá zdôraznila, že dnešné úspešné vystrelenie družice nie je len úspechom pre európsku vesmírnu politiku, ale aj pre všetkých občanov na Zemi, ktorí budú mať prospech z poskytovaných údajov.

"Copernicus poskytuje presnejšie a spoľahlivé informácie o našom životnom prostredí a bezpečnosti európskych občanov. Dostupnosť dát z úplného, slobodného a otvoreného satelitného pozorovania už dnes umožňuje novátorským podnikateľom vytvárať nové aplikácie a služby v Európe," pripomenula Bieňkowská.

Podľa EK sprevádzkovanie družice Sentinel 2 je plodom európskej technologickej a priemyselnej výnimočnosti a posúva ľudstvo ďalej na ceste vytvárania nových štandardov vesmírneho pozorovania Zeme. Tok otvorených a slobodných dát z oboch družíc programu Copernicus už dnes vytvára nový trh pre výrobky a služby spojené so satelitnou technológiou, čo zároveň vytvára nové vysoko kvalifikované pracovné miesta s dopadom na celé hospodárstvo.

Vyslanie druhej družice umožní programu Copernicus dodávať obrázky meniaceho sa zemského povrchu s vysokou presnosťou a vernou úrovňou detailov.

Občania a podniky EÚ majú voľný, úplný a otvorený prístup k údajom tohto programu, ktoré možno využiť pri riadení a ochrane životného prostredia a prírodných zdrojov, boji proti klimatickým zmenám a tiež zabezpečovaní civilnej bezpečnosti.

Dáta z družice Sentinel 2 môžu pomôcť poľnohospodárom pri sledovaní zmien vo vegetácii a kultúrach počas vegetačného obdobia. Môžu pomôcť v reakcii na núdzové situácie, či už v prípade ľuďmi spôsobených nehôd alebo prírodných katastrof, ako sú záplavy a zosuvy pôdy. Po nedávnom zemetrasení v Nepále kombinácia snímok cez družicu programu Copernicus z obdobia pred a po zemetrasení, pomohla zodpovedným úradom v ich úsilí kam zamerať a presmerovať potrebné zdroje v rámci záchranárskych prác.

Program Copernicus sa uskutočňuje vďaka technologickej a priemyselnej spolupráci a spoločnému úsiliu Európskej komisie, Európskeho parlamentu, členských štátov EÚ a Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

Podľa štúdií EK program Copernicus, ktorý do roku 2021 bude mať sústavu šiestich družíc, by mohol do roku 2030 vytvoriť finančný prínos 30 miliárd eur a vytvoriť okolo 50.000 nových pracovných miest v Európe.