Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Laureátovi Nobelovej ceny za fyziku udelili Veľkú zlatú medailu UK

Laureát Nobelovej ceny za fyziku Kip Thorne pózuje s prevzatou Veľkou zlatou medailou UK za jeho kritický prínos pre detektor LIGO a pozorovanie gravitačných vĺn 13. októbra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Návštevu a ocenenie amerického fyzika vnímajú zástupcovia Univerzity Komenského ako stimul, jednak pre samotnú univerzitu, ale tiež pre mladých.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Rektor Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Marek Števček v stredu na pôde univerzity odovzdal laureátovi Nobelovej ceny za fyziku Kipovi S. Thornovi Veľkú zlatú medailu UK. Dostal ju za kritický prínos pre detektor LIGO a pozorovanie gravitačných vĺn.

Števček mu poďakoval nielen za jeho vedecký prínos, ale aj za všetko, čo urobil pre popularizáciu vedy. „Veľmi si vážim špičkovú vedeckú prácu profesora Thorna a vysoko oceňujem aj jeho zanietenie pre popularizáciu vedy. Nemyslím tým len ochotu vymeniť rolu fyzika za rolu herca, ale hlavne jeho aktivity v rámci popularizácie vedy,“ vyhlásil.

Laureát Nobelovej ceny za fyziku Kip Thorne (vľavo) pózuje s prevzatou Veľkou zlatou medailou UK za jeho kritický prínos pre detektor LIGO a pozorovanie gravitačných vĺn, vpravo rektor Univerzity Komenského Marek Števček 13. októbra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Návštevu a ocenenie amerického fyzika vnímajú zástupcovia univerzity ako stimul, jednak pre samotnú univerzitu, ale tiež pre mladých. "Ukázal, že keď niekto ide za svojím cieľom také dlhé roky a má vízie, oplatí sa to," uviedol Michal Fečkan, jeden z najcitovanejších vedcov na svete, ktorý pôsobí na Katedre matematickej analýzy a numerickej matematiky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK. Profesor tiež podľa neho poukázal na význam a potrebu medzinárodnej spolupráce vo vede. Pripomenul, že je preto dôležité umožniť mladým vycestovať. "Aj ja keď som cestoval na začiatku svojej kariéry, tiež ma to ovplyvnilo. Veľa vecí čo robím, robím cez spoluprácu. Inak by som to možno ani nevedel robiť," skonštatoval s tým, že je dôležité, aby sa mladí aj vracali naspäť domov.

Po udelení medaily profesor Thorne vystúpil s prednáškou s názvom Môj hlboký vzťah so zakriveným vesmírom: od čiernych a červích dier až po cestovanie v čase a gravitačné vlny. Slávnostné odovzdanie a prednáška boli telemostom vysielané aj do prednáškových sál ďalších slovenských univerzít a naživo prenášané prostredníctvom livestreamu.

Laureát Nobelovej ceny za fyziku Kip Thorne hovorí počas prednášky po prevzatí Veľkej zlatej medaily UK za jeho kritický prínos pre detektor LIGO a pozorovanie gravitačných vĺn v priestoroch auly UK 13. októbra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Thorne je americký fyzik, medzinárodne známy odborník na gravitačnú fyziku a astrofyziku so zameraním sa na relativistické hviezdy, čierne diery a gravitačné vlny. Je jedným z troch vedcov, ktorým bola v roku 2017 udelená Nobelova cena za prvú priamu detekciu a pozorovanie gravitačných vĺn. Do histórie sci-fi sa zapísal aj ako výkonný producent a vedecký poradca hollywoodskeho filmu Christophera Nolana Interstellar.