Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Rusi úspešne otestovali nosnú vesmírnu raketu Angara-A5

Testovací štart novej ťažkej nosnej rakety Angara-A5, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Raketa s testovacím nákladom bola vypustená z kozmodrómu Pleseck v Archangeľskej oblasti asi 800 km severne od Moskvy.

Moskva 28. decembra (TASR) - Ruská vesmírna agentúra Roskosmos v pondelok neskoro večer oznámila, že test nosnej rakety novej generácie s označením Angara-A5 bol úspešný. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Raketa s testovacím nákladom bola vypustená z kozmodrómu Pleseck v Archangeľskej oblasti asi 800 km severne od Moskvy. Išlo o tretí štart tohto typu rakety od roku 2014.

"Roskosmos blahoželá Vzdušno-kozmickým silám Ruskej federácie a celému ruskému vesmírnemu priemyslu. Test nosnej rakety Angara-A5 bol úspešný," napísala v tlačovej správe ruská vesmírna agentúra.

Nosné rakety triedy Angara majú rozličnú veľkosť. Na obežnú dráhu dokážu vyniesť 3800–24.500 kilogramov nákladu. Konfigurácia pod označením A5 predstavuje náhradu za ťažkú nosnú raketu Proton-M.

Angara má byť podľa vývojárov šetrnejšia k životnému prostrediu, pretože nie je poháňaná extrémne toxickým heptylom, ktorý je až štyrikrát toxickejší než kyselina kyanovodíková. Namiesto toho používa ako palivo zmes kvapalného kyslíka a kerozínu, prípadne kvapalného kyslíka a vodíka.