Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Samica krokodíla na Kostarike otehotnela bez oplodnenia samcom

Ilustračná fotka. Foto: TASR/František Iván

Tento jav známy ako partenogenéza už bol zaznamenaný u vtákov, rýb a iných druhov plazov.

San José 7. júna (TASR) - V zoologickej záhrade v Kostarike zaznamenali prvý prípad, keď samica krokodíla bez oplodnenia spermiou samca zniesla vajíčko so zárodkom. Tento jav známy ako partenogenéza už bol zaznamenaný u vtákov, rýb a iných druhov plazov. TASR správu prevzala v stredu z webovej stránky stanice BBC.

Samica krokodíla dlhohlavého (Crocodylus acutus) vo veku 18 rokov zniesla vajce v januári 2018 v parku plazov na Kostarike. Plod vo vnútri bol plno vyvinutý, no mŕtvy a preto sa nevyliahol.

Park samicu získal ako dvojročnú a neustále ju držal oddelene od iných krokodílov. Vedecký tím parku sa preto spojil s doktorom Warrenom Boothom z univerzity v americkom štáte Virginia. Je špecialistom na "panenské počatie", ktorému sa odborne hovorí partenogenéza.

Ide o druh rozmnožovania, pri ktorom embryo vzniká v tele matky bez prítomnosti samčej pohlavnej bunky, píše vedecký časopis National Geographic.

Booth zistil, že plod bol na 99,9 percenta geneticky identický s matkou a tým potvrdil, že nemal otca. Tento objav ho neprekvapil.

"Môžeme to pozorovať u žralokov, vtákov, hadov a jašteríc a je to pozoruhodne bežné a rozšírené," uviedol. U krokodílov zatiaľ partenogenéza nebola spozorovaná, pretože ľudia sa o takúto vec doteraz nezaujímali.

Podľa vedcov sa môže vyskytnúť, keď je daný druh na pokraji vyhynutia. Krokodíl túto vlastnosť sa podľa vedcov mohol zdediť od svojho vývojového predka, čím by sa potvrdilo, že dinosaury sa tiež mohli rozmnožovať týmto spôsobom.