Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

SHMÚ: SR sa podieľala na procesoch návrhu a výroby družíc Meteosat

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovensko sa aktívne zúčastňuje aj na príprave užívateľov, ktorými budú najmä meteorológovia, hydrológovia a klimatológovia.

Bratislava 1. mája (TASR) - Slovensko ako členský štát Európskej organizácie pre využívanie meteorologických satelitov (EUMETSAT) sa podieľalo na schvaľovacích procesoch návrhu a výroby družicového systému. EUMETSAT totiž pripravuje tretiu generáciu geostacionárnych družíc Meteosat. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Slovensko sa aktívne zúčastňuje aj na príprave užívateľov, ktorými budú najmä meteorológovia, hydrológovia a klimatológovia. "Misia pozostáva z troch satelitov. Dva budú zabezpečovať snímkovanie Zeme a atmosféry vo vysokom rozlíšení a sú označované skratkou MTG-I, tretí satelit MTG-S bude merať príspevky infračerveného žiarenia rôznych vrstiev atmosféry, žiarenie ultrafialové a z blízkej infračervenej oblasti spektra," priblížil ústav.

Snímkovacie satelity budú okrem doteraz dobre známych zobrazení vo viditeľnej a infračervenej časti spektra zabezpečovať aj detekciu svetelných zábleskov elektrických výbojov, čiže bleskov v oblakoch. Jeden z prístrojov bude poskytovať 3D údaje o teplote a vlhkosti atmosféry z celého zemského disku každú hodinu alebo nad Európou každých 30 minút.

Ďalší bude napríklad merať intenzitu žiarenia v spektrálnych pásmach ultrafialového, viditeľného a blízkeho infračerveného svetla za účelom získavania chemického zloženia atmosféry. "Najmä koncentrácie znečisťujúcich látok. Údaje budú k dispozícii každú hodinu nad oblasťou Európy," podotkol SHMÚ.

Trojica družíc bude tvoriť unikátny systém poskytujúci kontinuálne komplexné informácie o atmosfére a zemskom povrchu v reálnom čase prostredníctvom merania a detekcie meteorologických parametrov ako teplota, vodná para, vietor, oblačnosť, aerosóly, požiare, blesky, zrážky, albedo, znečisťujúce látky v atmosfére a koncentrácia ozónu.