Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia UNESCO a veda

Slovenská akadémia vied udelila Medzinárodnú cenu dvojici vedcov

Na snímke vpravo matematik profesor Yang Quan Chen z Kalifornskej univerzity a vľavo neurovedec a onkológ profesor Michel Salzet z Univerzity v Lille vo Francúzsku po prevzatí Medzinárodnej ceny SAV v priestoroch Zrkadlovej siene Primaciálneho paláca 20. septembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Medzinárodnú cenu SAV v oblasti prírodných vied za rok 2022 dostal neurovedec a onkológ Michel Salzet z Univerzity v Lille vo Francúzsku.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Slovenská akadémia vied (SAV) udelila svoje prestížne ocenenie Medzinárodnú cenu SAV. Pri tejto príležitosti predseda SAV Pavol Šajgalík odovzdal v utorok v Bratislave cenu dvom laureátom.

Ocenenie za rok 2021 v oblasti technických vied si prevzal matematik YangQuan Chen z Kalifornskej univerzity. Profesor Chen je odborníkom v oblasti modelovania a riadenia procesov, robotiky, mechatroniky, autonómnych vozidiel či bezpilotných lietadiel. Základom pre jeho výskum je využívanie matematických metód. Je autorom viac ako 700 vedeckých prác, ktoré boli celosvetovo citované viac ako 21.000 ráz.

Matematik už viac ako dve desaťročia spolupracuje s výskumným tímom z Technickej univerzity v Košiciach, ktorý vedú akademici Učenej spoločnosti Slovenska Igor Podlubný a Ivo Petráš. "Táto spolupráca našla odzrkadlenie vo viacerých spoločných publikáciách, softvéri, spoluorganizovaní medzinárodných konferencií, spoločnom editovaní špeciálnych čísel špičkových časopisov, výmene doktorandov a výskumníkov a v ďalších spoločných aktivitách," uviedla SAV.

Medzinárodnú cenu SAV v oblasti prírodných vied za rok 2022 dostal neurovedec a onkológ Michel Salzet z Univerzity v Lille vo Francúzsku. Salzet je odborníkom v neurológii a onkoimunológii. Je zakladateľom jedinečného laboratória, v ktorom so svojimi spolupracovníkmi vyvíja nové technológie, diagnostické nástroje a nové liečebné postupy.

"Salzet má pozitívny vzťah k Slovensku, jeho spolupráca s Neuroimunologickým ústavom SAV sa začala pred 11 rokmi, počas ktorých významne prispel k zvýšeniu kvality neurovedného výskumu na Slovensku," poznamenali zo SAV. Spolupracuje aj s Univerzitou veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

V roku 2020 získal Salzet s Dášou Čížkovou z Neuroimunologického ústavu SAV Cenu M. R. Štefánika udeľovanú Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR a francúzskym veľvyslanectvom za projekt zameraný na nové postupy liečby poranení miechy.