Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia UNESCO a veda

Slovenská komisia pre UNESCO zasadala po prvý raz pod vedením Korčoka

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS), archívne foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Korčok predstavil svoju víziu fungovania komisie a jej hlavné priority.

Bratislava 30. júna (TASR) – Slovenská komisia pre UNESCO (SK UNESCO) po prvý raz zasadala pod vedením jej nového predsedu a šéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka (nominant SaS). TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Korčok predstavil svoju víziu fungovania komisie a jej hlavné priority. Zároveň uviedol, že súčasné globálne výzvy a ich dopad na krajinu sú príležitosťou hľadať a nachádzať inovatívne riešenia a Slovensko pri tom môže využívať aj expertízu UNESCO.

"Mnohé z vízií UNESCO sú reflektované aj v programovom vyhlásení vládneho kabinetu, či už ide o skvalitňovanie vzdelávania, vedy, výskumu, rovnosť príležitostí alebo ochranu životného prostredia," uviedol šéf rezortu diplomacie s tým, že práve Slovenská komisia pre UNESCO má vďaka svojmu prepojeniu na všetky relevantné rezorty a inštitúcie potenciál tieto témy pripomínať.

SK UNESCO je v súčasnosti podľa tlačového odboru MZVaEZ SR zložená z 19 členov - expertov na jednotlivé programy UNESCO, zástupcov relevantných rezortov a inštitúcií. Jej činnosť zastrešuje Sekretariát SK UNESCO spadajúci pod MZVaEZ SR. Tlačový odbor rezortu diplomacie doplnil, že komisiu na národnej úrovni a voči národným komisiám iných členských štátov zastupuje generálna tajomníčka SK UNESCO - od leta 2019 Viera Grigová.