Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia UNESCO a veda

Slovenka M. Musilová sa chce prihlásiť do astronautského výberu NASA

Na snímke slovenská astrobiologička Michaela Musilová pózuje počas skúmania lávového tunelu na Havaji, foto z archívu. Foto: TASR – Michaela Musilová

Musilová informovala, že počas expedície chce skúmať extrémofily, organizmy, ktoré dokážu prežiť v extrémnych podmienkach.

Bratislava 14. júla (TASR) – Slovenská astrobiologička Michaela Musilová sa chce prihlásiť do astronautského výberu NASA. Pomôcť jej v tom má aj jej nová vedecko-vzdelávacia expedícia Koruna Zeme, ktorej cieľom je vyliezť na najvyšší vrchol na každom kontinente. Počas expedícií chce pokračovať v astronautskom výcviku. Musilová o tom informovala na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

"Chcem nabrať rôzne znalosti a zručnosti, ako robiť výskum v extrémnych podmienkach a viesť tam tím ľudí. To všetko mi pomôže pri prihlásení sa do astronautského výberu NASA," uviedla astrobiologička. Prihlásiť sa môže najskôr o tri a pol roka, keď bude mať možnosť sa hlásiť o americké občianstvo. Vedkyňa poznamenala, že sa Slovensko stalo pridruženým členom Európskej vesmírnej agentúry, kde by sa v budúcnosti mohli do astronautského výberu prihlásiť aj Slováci. "Takýto výber prebehol minulý rok a ďalší možno bude až o desaťročie. Preto je pre mňa praktickejšie sa hlásiť do NASA," uviedla.



Musilová informovala, že počas expedície chce skúmať extrémofily, organizmy, ktoré dokážu prežiť v extrémnych podmienkach. "Chceme zistiť, aké sú limity života na Zemi a či podobne extrémne organizmy môžeme nájsť aj vo vesmíre," povedala. Projekt sa začne v septembri výstupom na Kilimandžáro a približne každého pol roka plánujú zdolať jednu horu. Mount Everest je podľa vedkyne na pláne o tri roky. Výskum sa bude venovať aj životnému prostrediu a ako naň vplývajú ľudia.

"Chcem sa zamerať aj na štúdium znečistenia pôsobením ľudí. Či už cez výpravy, ktoré chodia do hôr, alebo mikroplasty. To sú maličké čiastočky z umelej hmoty, ktoré sa dostanú aj do takýchto výšok," informovala astrobiologička.



Zároveň popularizáciou by chcela ukázať, ako sa môžu ľudia lepšie starať o svoje prostredie. Do výprav plánuje zapojiť i miestnych ľudí. Počas expedície by nechcela zanechať žiadne stopy v súvislosti so znečistením. "Dôležité je preto si vziať všetky odpadky so sebou," uviedla a doplnila, že z projektu bude natáčaný film.

"Velila som vyše 30 simulovaným misiám na Mesiac a Mars. Takže som bola vyše roka zatvorená na stanici kvázi na inej planéte," informovala vedkyňa, podľa ktorej by bolo možné ľudí poslať na dlhodobý výskum na Mesiac o päť rokov. Stále však napríklad nemajú znalosti o správnych skafandroch, ktoré sú potrebné na misiu. V súvislosti s tým, kedy budú ľudia schopní ísť na červenú planétu, uviedla, že pri Marse to vyzerá skôr na obdobie 15 rokov: "A to hovorím optimisticky, pretože na Mars stále nie sme pripravení."