Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Slovensko podpísalo zmluvu o pridružení k Európskej vesmírnej agentúre

Na archívnej snímke štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ľudovít Paulis. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Nové kontakty a spolupráce prinesú možnosť zapojiť sa do jedného z najperspektívnejších odvetví súčasnosti a budúcnosti, uviedol Ľudovít Paulis.

Bratislava 14. júna (TASR) - Zmluvu o pridružení Slovenskej republiky k Európskej vesmírnej agentúre (ESA) podpísal v utorok v Holandsku štátny tajomník ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR Ľudovít Paulis. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu MŠVVaŠ.

Štatút pridruženého člena ESA prinesie Slovensku možnosť zapojiť sa do zvýšeného množstva projektov, posilnenie výskumného potenciálu, ako aj nové možnosti pre slovenské firmy.

"Nielen pre vedu a výskum, ale aj z pohľadu ekonomického prínosu ide o významný míľnik pre Slovensko. Nové kontakty a spolupráce prinesú možnosť zapojiť sa do jedného z najperspektívnejších odvetví súčasnosti a budúcnosti," uviedol Paulis. Dodal, že na Slovensku je veľké množstvo ľudí a projektov, ktoré majú veľký globálny potenciál a môžu prispieť k výskumu vesmírnej fyziky a astronautiky.

Ministerstvo približuje, že pridružením k ESA získa SR nové kontrakty pre slovenské subjekty v oblasti vesmírnych technológií a výskumu, bude môcť spolupracovať na vesmírnom výskume a participovať na programoch ESA. Takisto bude mať možnosť sa priamo zapájať do tendrov a výziev ESA či dodávateľských reťazcov. Prinesie to tiež pracovné príležitosti pre slovenských odborníkov a podporu pre slovenské startupy, malé a stredné podniky.

Európska vesmírna agentúra vznikla v roku 1975. Zastrešuje vesmírne projekty v Európe a združuje 22 štátov, medzi ktorými sú okrem iného Rakúsko či Česká republika.

SR spolupracuje s ESA od roku 2010 a dlhodobo preukazuje záujem o vesmírne aktivity a pochopenie ich významu a dôležitosti pre ďalší rozvoj vesmírneho ekosystému a budovania vesmírnej infraštruktúry na Slovensku.