Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Slovensko sa stalo členom Európskej vesmírnej agentúry

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Juraj Draxler Foto: TASR/Oliver Ondráš

Slovenskí vedci budú mať lepší prístup k strategickým informáciám a cennému know-how v oblasti kozmických aktivít a vývoja satelitných služieb.

Bratislava 16. februára (TASR) – Slovenskí vedci budú mať lepší prístup k strategickým informáciám a cennému know-how v oblasti kozmických aktivít a vývoja satelitných služieb. Slovensko sa dnes oficiálne stalo členom Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Minister školstva Juraj Draxler a Karlheinz Kreuzberg z ESA dnes podpísali v Bratislave zmluvu o európskom spolupracujúcom štáte.



"Pre nás je to zavŕšenie dlhoročného procesu, keď sme sa zapájali ešte ako pridružený člen do projektov vesmírnej agentúry a teraz získame väčšie možnosti podieľať sa na tomto zaujímavom vedeckom výskume," uviedol po podpise zmluvy Draxler. Podľa jeho slov slovenskí vedci, ale aj slovenské firmy získajú lepší prístup k projektom v oblasti kozmu. "Myslím si, že môžeme hrdo konštatovať, že sme sa stali členom akéhosi exkluzívneho klubu," dodal Draxler.



Slovensko je deviatou krajinou, ktorá podpísala takúto dohodu. "Podpisom tejto zmluvy sa akoby spustili hodiny a do jedného roka musíme naplniť túto dohodu tým, že sa musia začať realizovať projekty," dodal Kreuzberg.

Slovenským výskumno-vývojovým organizáciám a inovačným firmám sa týmto krokom otvoria možnosti na participáciu na medzinárodných projektoch zameraných na vývoj technológií používaných vo vesmírnom sektore, ako aj v ostatných odvetviach hospodárstva. Členský príspevok, ktorý bude musieť Slovensko zaplatiť, sa odhaduje ročne na 1,4 milióna eur. Minimálne 85 percent z tejto sumy sa garantovane vráti cez projekty našich vedcov späť do slovenskej ekonomiky. Konkrétne výzvy na projekty by mali byť známe v priebehu tohto roka.

Plnohodnotné členstvo môže Slovensko získať po piatich rokoch. Dovtedy budeme mať štatút spolupracujúceho štátu.