Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Slovenský klaster v CluStrat riešil aj spoluprácu človeka s robotom

logo CluSrat Foto: CluSrat

Klaster automatizačnej techniky a robotiky (AT+R) zo Slovenska bol súčasťou štyroch pilotných projektov.

Bratislava 2. novembra (TASR) – Spolupráca medzi človekom a robotom či technika pre zdravotne postihnutých ľudí - aj to sú jedny z oblastí, na ktorých pracovali slovenskí špecialisti v rámci pilotných projektov medzinárodného strategického projektu CluStrat. Od októbra 2011 do októbra 2014 sa na ňom podieľalo 18 organizácií z Rakúska, Česka, Nemecka, Maďarska, Talianska, Poľska, Slovenska a Slovinska.

Klaster automatizačnej techniky a robotiky (AT+R) zo Slovenska bol súčasťou štyroch pilotných projektov. "V každom z nich prebehli etapy mapovania inovačného potenciálu, výrobcov a užívateľov nových rozvojových odborov a technológií," priblížil pre TASR výkonný riaditeľ klastra Vladimír Čop. Účastníci podľa neho prijali návrhy na aktivity zamerané na transfer know-how či tréning špecialistov s tým, že priame výstupy z projektov budú najmä v rokoch 2015 až 2017.

Zvyšovaním produktivity práce vďaka novej metóde robot – človek sa slovenský klaster zaoberal v rámci projektu Human Machine. "Človek nie je vyháňaný z práce. Je to prostriedok, ktorý robí monotónnu namáhavú fyzickú prácu, ktorú človek nemusí robiť. Operátor zvýši výkon pracoviska tým, že môže robiť iné programové úlohy," vysvetlil Čop. "Rýchly pracovný cyklus vykonávaný robotom dovolí zdvojnásobiť zmenový výkon," dodal.

Servisná robotická technika na podporu mobility starších ľudí bola zase témou projektu Ambient Assisted Living. Ide o manipulačnú techniku pre imobilných a zdravotne postihnutých a komunikačnú techniku ľudí, ktorí sú osamelí alebo chcú byť monitorovaní. "V tomto odbore, ktorý má vo svete vysokú dynamiku, je potrebnej viac spoločnej iniciatívy pracovníkov vývoja, výroby a užívateľov zdravotníckych a sociálnych služieb," nazdáva sa šéf klastra.

Projekt CluStrat je strategický inovačný projekt programu Stredná Európa. Spolufinancovaný je z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Európska únia (EÚ) naň prispela sumou približne 3,8 milióna eur. Slovensko v ňom zastupovali okrem Klastra AT+R aj Únia Klastrov Slovenska (ÚKS) a Slovak Business Agency (SBA).