Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Slovenský minisatelit GRBAlpha zaznamenal výrazný úspech

Na snímke je československý satelit Magion-1S počas tlačovej konferencie Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA) pri príležitosti 40. výročia vypustenia prvej československej družice Magion 1 a predstavenia projektu MAGION 1S. V Bratislave 26. októbra 2018. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Družica je súčasťou slovensko-česko-maďarsko-japonského vedeckého projektu.

Bratislava 29. marca (TASR) - Slovenský minisatelit GRBAlpha, druhý slovenský satelit, zaznamenal po dvoch rokoch na obežnej dráhe výrazný úspech. Družica dokázala zamerať jasnosť záblesku gama žiarenia z vlaňajšieho októbra aj v momentoch, keď veľké družice zlyhali. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. Družica je súčasťou slovensko-česko-maďarsko-japonského vedeckého projektu.

Kým prístroje na veľkých družiciach NASA boli extrémnou jasnosťou zdroja zahltené a neboli schopné merať jeho maximálnu jasnosť, GRBAlpha so svojim relatívne malým a technicky inovatívnym detektorom dokázala zmerať jasnosť záblesku aj v špičke. "GRBAlpha sa zapísala do dejín astronómie, keď ukázala, že aj malé družice dokážu robiť prelomovú vedu a efektívne dopĺňať prácu veľkých vesmírnych misií," skonštatoval astrofyzik Norbert Werner, ktorý je jej spoluiniciátor a vedecký koordinátor.

Signál z GRB 221009A cestoval približne 1,9 miliardy rokov kým dosiahol Zem. Zaradil sa tak medzi najbližšie známe GRB, ktorých počiatočné alebo okamžité žiarenie trvá viac ako dve sekundy. Tieto výbuchy pravdepodobne znamenajú zrod čiernej diery, ktorá vzniká, keď sa jadro masívnej hviezdy zrútilo pod jej vlastnou váhou. Keď čierna diera rýchlo pohltí okolitú hmotu, vyžaruje prúdy v opačných smeroch, ktoré obsahujú častice zrýchlené takmer na rýchlosť svetla. Tieto prúdy prenikajú cez hviezdu a vyžarujú röntgenové a gama žiarenie. Udalosť označili astronómovia ako tú, ktorá nastáva len raz za niekoľkých tisícročí.

Podobné nanosatelity pripravujú aj iné štáty a inštitúcie, GRBAlpha je však prvou družicou svojho druhu. Za doterajšiu dobu fungovania zaznamenala 42 úkazov, z toho 27 gama zábleskov, 12 energetických zábleskov na Slnku, dva záblesky takzvaných magnetarov, a jedno vzplanutie röntgenovej dvojhviezdy.

Slovenská družica bola vynesená na obežnú dráhu 22. marca 2021. Postavili ju slovenské firmy a úlohu zohrala Letecká fakulta Technickej univerzity v Košiciach.