Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia UNESCO a veda

Pľúcny ventilátor od slovenských vedcov pomáha v africkej Keni

Na snímke prenosný slovenský pľúcny ventilátor Q-VENTmini. Foto: TASR - Dano Veselský

Prístroj našiel využitie v Keni, ale záujem prejavili aj krajiny ako Spojené štáty americké, Česko, Portugalsko, India, Brazília či Austrália.

Bratislava 18. júla (TASR) - Prístroj na podporu dýchania Q-vent mini vyvinutý slovenskými vedcami pomáha v africkej Keni. Dostal sa tam v rámci humanitárnej misie podporenej Slovenskou agentúrou pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu - SlovakAid. TASR o tom informoval vynálezca prístroja Daniel Furka z Katedry Fyzikálnej a teoretickej chémie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

"Prínos by mal mať predovšetkým v krajinách, kde nie je úplne najlepšie rozvinutá zdravotná starostlivosť. Je využiteľný aj v teréne, kde nie je možné nastaviť podmienky klasickej nemocničnej izby," uviedol druhý z dvojice vynálezcov Samuel Furka.

Prístroj našiel využitie v Keni, ale záujem prejavili aj krajiny ako Spojené štáty americké, Česko, Portugalsko, India, Brazília či Austrália. Naďalej ide o nekomerčný projekt a nárok na získanie licencie má každá krajina, ktorá požiada o implementáciu a zabezpečí výrobné kapacity. "Vďaka Q-ventu vzniklo do dnešného dňa na Slovensku a v Keni viac ako desať pracovných miest," vyhlásili.

Prístroj bol vyvinutý na začiatku pandémie nového koronavírusu v roku 2020 ako reakcia na zvýšenú potrebu pľúcnych ventilátorov. Prístroj bol vytlačený na 3D tlačiarni a celkové náklady sa pohybovali okolo 250 eur, čo je 100-násobne menej ako cena konvenčného ventilátora. V projekte je využitá aj umelá inteligencia, ktorá zabezpečuje riadenie bezpečnosti.