Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

SME: Dronmi sa zarába aj na Slovensku

Na ilustračnej fotke dron. Foto: TASR/AP

Téme sa denník venuje téme v spomínanom článku ako aj, v ďalších článkoch na 8.strane "Čaká sa na boom dronov. Riešia, ako ich regulovať", "Zabíjajú nielen svoje ciele" a "Nad ľuďmi som nelietal".

Bratislava 28. novembra (TASR) - Vo svete sa čoraz viac využívajú bezpilotné lietadlá alebo drony aj na komerčné účely. Na Slovensku s nimi pracujú najmä firmy, ktoré robia letecké fotografie. Povedal to pre denník SME Peter Kuročka, ktorý jednu takú firmu vlastní. "Cítime nárast dopytu, ale zároveň rastie konkurencia," povedal.

O dronoch sa v posledných dňoch hovorilo v súvislosti s monitorovaním protestu proti korupcii v Bratislave či sťažnosťami premiéra Roberta Fica, že mu helikoptéra pozerá do bytu. Peter Kuročka (28) si založil firmu Flyfoto, ktorá robí letecké fotografie a videá pre zákazníkov.

Kuročka tvrdí, že si pred spustením firmy pravidlá naštudoval a nezistil, že by sa musel registrovať, keďže drony lietajú do 300 metrov. "Je to ako s modelmi lietadiel," dodáva. Podobne to bez evidencie podľa neho robia aj iní ľudia, ktorí lietajú s dronmi.

Iný názor má Martin Němeček, riaditeľ divízie civilného letectva na dopravnom úrade. "Používanie dronov upravuje letecký zákon z roku 1998. Ten hovorí, že podmienky ich letu určí rozhodnutím dopravný úrad po dohode s ministerstvom obrany," vraví.

Podľa neho teda treba požiadať o registráciu a spraviť teoretické aj praktické skúšky.
Ministerstvo obrany pripravuje nový letecký zákon, ktorý bude detailnejšie riešiť aj bezpilotné stroje, povedal.
Téme sa venuje denník na prvej a ôsmej strane v článkoch "Dronmi sa zarába aj na Slovensku", "Čaká sa na boom dronov. Riešia, ako ich regulovať", "Zabíjajú nielen svoje ciele" a "Nad ľuďmi som nelietal".