Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia UNESCO a veda

Snímka dňa NASA vo štvrtok pochádza od Slováka T. Slovinského

Ocenená snímka Tomáša Slovinského zobrazuje nočnú oblohu, ako by sme ju videli bez svetelného znečistenia. Na obzore zároveň vidno oblasti so svetelným smogom. Foto: Tomáš Slovinský

Počas úkazu panovali odlišné podmienky a zámerom fotografa bolo spojiť niekoľko rôznych expozícií, čím divákovi prostredníctvom jedinej fotografie dokáže priblížiť jeho priebeh.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Americký úrad pre letectvo a vesmír publikoval vo štvrtok snímku dňa, ktorá pochádza od slovenského astrofotografa a popularizátora astronómie Tomáša Slovinského. Snímka vznikla 8. decembra neďaleko Košíc. Zachytáva zákryt Marsu Mesiacom (okultáciu), posledným splnom v tomto roku, a atmosférickými javmi s úkazom spojenými. TASR o tom informoval Slovinský.

Netradičný pohľad na oblohu ráno 8. decembra zažili obyvatelia strednej a západnej Európy, Škandinávie či Severnej Ameriky. Do červena sfarbená planéta Mars na chvíľu doslova zmizla z oblohy. Približne o 6.00 h ráno sa Mars ukryl za Mesiac. "O necelú hodinu nato vyšiel na opačnej strane, pričom Mesiac spolu s Marsom v tú chvíľu už takmer zapadali tesne nad severozápadným obzorom počas svitania. Takýto úkaz sa nazýva zákryt alebo okultácia. A hoci bolo možné stretnutie dvoch nebeských telies pozorovať aj očami, na vyhotovenie podobnej fotografie bol potrebný ďalekohľad," opísal astrofotograf.

Počas úkazu panovali odlišné podmienky a zámerom fotografa bolo spojiť niekoľko rôznych expozícií, čím divákovi prostredníctvom jedinej fotografie dokáže priblížiť jeho priebeh.

Astronomická snímka dňa NASA je prestížne ocenenie najzaujímavejšej astronomickej fotografie dňa, ktorú pre každý deň dôkladne vyberajú a následne doplňujú o opis editori Jerry Bonnell a Robert Nemiroff, spolupracovníci NASA. Slovinskému sa podarilo jeho najnovšou snímkou umiestniť sa v tejto rubrike už ôsmykrát za tri roky.