Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Solar Impulse-2 odletelo z Váránasí, smeruje do Mjanmarska

Švajčiarske experimentálne lietadlo Solar Impulse-2, poháňané výlučne slnečnou energiou Foto: TASR/AP

Na svoj prvý pokus o oblet Zeme sa lietadlo vydalo 9. marca z mesta Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch.

Naí Dillí 19. marca (TASR) - Švajčiarske experimentálne lietadlo Solar Impulse-2, poháňané výlučne slnečnou energiou, odštartovalo dnes z hinduistického svätého mesta Váránasí. Smeruje k svojej ďalšej zástavke v kráľovskom meste Mandalaj v strednom Mjanmarsku, ktoré je po Rangúne druhým najväčším mestom krajiny. Informovala o tom agentúra AP.



Jednomiestne lietadlo je vyrobené z uhlíkových vlákien a na svojom povrchu má umiestnených 17.248 fotovoltaických článkov, ktoré ho zásobujú obnoviteľnou energiou. Rozpätie jeho krídel je 72 metrov, hmotnosť má približne 2,3 tony.

Kadiaľ a prečo

Lietadlo na jeho 35.000-kilometrovej ceste striedavo pilotujú zakladateľ spoločnosti Solar Impulse André Borschberg a jeho kolega Bertrand Piccard; vymieňajú sa počas zastávok. Cieľom jeho obletu Zeme je dokázať, že sa zaobíde bez fosílneho paliva, a propagovať využitie čistých technológií.

Na svoj prvý pokus o oblet Zeme sa vydalo 9. marca z mesta Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch (SAE). Po zastávke v Ománe doletelo do Ahmadábádu v západoindickom štáte Gudžarát. Z Mjanmarska povedie jeho cesta do Číny a potom do USA a neskôr buď do južnej Európy alebo severnej Afriky, čo bude záležať od počasia.