Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia UNESCO a veda

Španielsko ocenilo siedmich vedcov za vývin vakcín proti COVID-19

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vývoj inovatívnej technológie mRNA a výroba vakcín fungujucich na základe adenovírusu však podľa nadácie otvárajú cestu nádeje v oblasti ich použitia aj proti iným ochoreniam.

Madrid 23. júna (TASR) - Siedmi vedci, ktorí sa podieľali na vývoji vakcín proti ochoreniu COVID-19, získali Cenu princeznej astúrskej za výskum v oblasti vedy a techniky, informovala v stredu agentúra EFE.

Nadácia princeznej astúrskej označila výsledky ocenených vedcov za "jeden z najvýraznejších úspechov v oblasti vedy".

"Ich práca je skvelým príkladom toho, ako je elementárna veda dôležitá na ochranu zdravia na celom svete," píše nadácia vo vyhlásení na svojej webovej stránke.

Ocenenie expertom udelili za vývoj vakcín proti ochoreniu COVID-19. Vývoj inovatívnej technológie mRNA a výroba vakcín fungujucich na základe adenovírusu však podľa nadácie otvárajú "cestu nádeje" v oblasti ich použitia aj proti iným ochoreniam.

Ocenenými vedcami sú maďarská biochemička Katalin Karikóová, americký imunológ Drew Weissman, kanadský biológ Derrick Rossi, britská vedkyňa Sarah Gilbertová, kanadský biológ Philip Felgner a nemeckí lekári Ugur Šahin a Özlem Türeciová.

Manželia Šahin a Türeciová založili farmaceutickú spoločnosť BioNTech so sídlom v nemeckom Mainzi, ktorá spolu s americkým koncernom Pfizer vyvinula vakcínu proti COVID-19. Túto očkovaciu látku s názvom Comirnaty Európska komisia v decembri minulého roka schválila ako prvú proti covidu na podmienečné použitie na území EÚ.

Gilbertová je vedúca tímu výskumníkov, ktorí vyvinuli vakcínu proti koronavírusu od Oxfordskej univerzity a spoločnosti AstraZeneca.

Cena princeznej astúrskej, ktorú sprevádza finančná prémia 50.000 eur, je jedným z ôsmich výročných ocenení pomenovaných po španielskej korunnej princeznej Leonor a udeľuje sa za výborné výsledky vo viacerých oblastiach vrátane umenia, vedy a športu.