Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

Spojené arabské emiráty vyšlú astronauta na šesťmesačnú misiu na ISS

Na archívnej snímke z 25. septembra 2019 člen posádky misie 61 na medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS kozmonaut Spojených arabských emirátov Hazzá Mansúrí pred štarom rakety Sojuz- FG s vesmírnou loďou Sojuz MS-15 na kozmodróme Bajkonur v Kazachstane. Foto: TASR/AP

SAE vyslala svojho prvého kozmonauta do vesmíru v septembri 2019, pripomína AFP. Bol súčasťou trojčlennej misie, ktorá odštartovala z Kazachstanu na rakete Sojuz.

Abú Zabí 29. apríla (TASR) - Na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) poletí občan Spojených arabských emirátov (SAE) ako vôbec prvý arabský kozmonaut, oznámil v piatok viceprezident SAE a dubajský emir šejk Muhammad ibn Rášid Maktúm. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

Táto bohatá krajina Perzského zálivu podpísala "novú dohodu o vyslaní prvého arabského kozmonauta na 180-dňovú misiu na ISS", napísal Muhammad na Twitteri s tým, že je "hrdý na mládež SAE".

Ako píše miestny denník The National, Vesmírne centrum Muhammada ibn Rášida podpísalo v stredu zmluvu s americkou súkromnou spoločnosťou Axiom Space. Spomínaný kozmonaut bude súčasťou posádky misie Crew-6 firmy SpaceX, ktorej let je naplánovaný na rok 2023.

SAE vyslala svojho prvého kozmonauta do vesmíru v septembri 2019, pripomína AFP. Bol súčasťou trojčlennej misie, ktorá odštartovala z Kazachstanu na rakete Sojuz a vo vesmíre strávila osem dní. V júli 2020 vyslala SAE k Marsu svoju prvú medziplanetárnu sondu s názvom Hope (arabsky al-Amal, nádej). Táto arabská krajina navyše plánuje do roku 2024 poslať vlastné prieskumné vozidlo na Mesiac.