Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

Spojené štáty neopravia poškodený rádioteleskop v Portoriku

Národná vedecká nadácia (NSF) Spojených štátov vo štvrtok oznámila, že nebude opravovať ikonický rádioteleskop v portorickom observatóriu Arecibo. Foto: TASR/AP

Observatórium Arecibo poslúžilo aj ako kulisa do filmov GoldenEye (1995), Mutant (1995) a Kontakt (1997).

San Juan 14. októbra (TASR) - Národná vedecká nadácia (NSF) Spojených štátov vo štvrtok oznámila, že nebude opravovať ikonický rádioteleskop v portorickom observatóriu Arecibo, ktorý patril k jedným z najväčších svojho druhu na svete, až kým sa pred takmer dvoma rokmi nepoškodil. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Gigantický teleskop sa poškodil v auguste 2020, keď sa uvoľnilo jedno z jeho podporných lán a prerazilo 30-metrovú dieru v jeho 305 metrov širokom hlavnom tanieri. K podobnej udalosti došlo opäť v novembri toho istého roka, čo definitívne zmarilo plán na zachovanie poškodeného zariadenia.

NSF namiesto toho požiadala o finančný príspevok v hodnote päť miliónov dolárov na vytvorenie vzdelávacieho centra v areáli observatória. Vzdelávacie centrum bude mať podľa NSF za úlohu propagovať programy a spolupráce súvisiace s vedou, technológiou, strojárstvom a matematikou.

Žiadosť o príspevok nezahŕňa náklady na súčasnú prevádzku infraštruktúry observatória, ktoré je stále funkčné – nachádza sa tam ďalší 12-metrový rádioteleskop či zariadenie Lidar, ktorého úlohou je študovať vyššie vrstvy atmosféry a ionosféry a analyzovať tak oblačnosť a zrážky.

Rádioteleskop využívali vedci z celého sveta na analýzu vzdialených planét, nachádzanie potenciálne nebezpečných asteroidov a pátranie po stopách mimozemského života. Rádioteleskop zohral v roku 1999 kľúčovú úlohu pri objavení blízkozemskej planétky Bennu, na ktorú neskôr NASA vyslala robotickú sondu na zber prachových častíc.

Observatórium Arecibo poslúžilo aj ako kulisa do filmov GoldenEye (1995), Mutant (1995) a Kontakt (1997). Lokalita sa v roku 1994 objavila aj v jednej časti televízneho seriálu Akty X.