Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia UNESCO a veda

Spoluobjaviteľom Dobšinskej ľadovej jaskyne bol Eugen Ruffínyi

Banskí inžinieri Eugen Ruffini, Gustáv Lang a Ondrej Méga objavili Dobšinskú ľadovú jaskyňu 15. júna 1870. Dobšinská ľadová jaskyňa udivuje návštevníkov svojou krásou. Elektrické osvetlenie v jaskyni nainštalovali v roku 1882 ako v jednej z prvých jaskýň na svete. Nachádza sa v Spišsko-gemerskom krase, v Národnej prírodnej rezervácii Stratená na území Národného parku Slovenský raj. Foto: TASR

Dobšinská ľadová jaskyňa je Národnou prírodnou pamiatkou a je zaradená aj do Svetového prírodného dedičstva UNESCO.

Dobšiná/Bratislava 1. marca (TASR) - Eugen Ruffínyi bol banský inžinier, jaskyniar, spoluobjaviteľ Dobšinskej ľadovej jaskyne. V utorok 1. marca uplynie 170. rokov od jeho narodenia.

Rodina Ruffínyiovcov pochádzala z Talianska, do Dobšinej sa prisťahovali ako banskí odborníci. Eugenov otec Pavol Ruffínyi bol banský inžinier a vynikajúci banský merač.

Eugen Ruffínyi sa narodil 1. marca 1846 v Dobšinej. Ako dieťa chodil do základnej školy v Dobšinej. Strednú školu navštevoval v Rožňave a v Kežmarku, neskôr v Košiciach. V štúdiách pokračoval v Banskej Štiavnici, kde v roku 1869 získal titul banského inžiniera. Po štúdiách sa vrátil do Dobšinej a tu sa vo funkcii banského merača stal banským a hutným inšpektorom.

Už ako dieťa ho zaujímali miestne povesti, ktoré hovorili o neprebádaných miestach v podzemí. Na letných prázdninách roku 1869 sa Eugen Ruffínyi s priateľom poručíkom Gustávom Langom vybral k priepasti blízko Dobšinej. Ruffínyi hodil kameň do úzkeho otvoru, kde bolo počuť ako sa kameň kotúľa a naráža na iné kamene a po celý čas sa zdola ozýva čudný dutý zvuk. Po chvíli ticha Gustáv Lang vystrelil zo svojej loveckej pušky dole do úzkej štrbiny a zdola sa ozvala niekoľkonásobná dutá ozvena výstrelu. Po týchto pokusoch Eugen Ruffínyi dospel k záveru, že vnútro vrchu Duča v sebe ukrýva jaskyňu. Obaja sa dohodli, že sa sem neskôr vrátia a pokúsia sa priestory preskúmať.

Vchod do jaskyne, ktorý leží vo výške 970 m n. m., čo je približne 130 m nad hladinou rieky Hnilec, bol známy oddávna ako "Studená diera". Do spodných častí jaskyne prvýkrát prenikol kráľovský banský radca Eugen Ruffínyi za pomoci svojich priateľov G. Langa a A. Megu 15. júna 1870. Pomenovali ju podľa neďalekého mesta Dobšiná, v ktorého katastri sa nachádza. Verejnosti bola jaskyňa sprístupnená už rok po jej objavení a v roku 1887 bola ako prvá jaskyňa v Európe elektricky osvetlená. Dobšinská ľadová jaskyňa je Národnou prírodnou pamiatkou a je zaradená aj do Svetového prírodného dedičstva UNESCO. V jaskyni bolo do roku 1946 povolené korčuľovanie pre verejnosť počas celého roku. V 50. rokoch minulého storočia v nej ešte trénoval úspešný československý krasokorčuliar Karol Divín.

Eugen Ruffínyi zomrel 13. januára 1924 v Dobšinej. Na jeho počesť bola pomenovaná Základná škola v Dobšinej.