Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

STU buduje vedecký park v Bratislave aj v Trnave

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Projekty počítajú aj s obnovou budov a s ich adaptáciou na potreby špičkového výskumu zriadením špičkových laboratórií.

Bratislava 27. septembra (TASR) – Práce na Univerzitnom vedeckom parku (UVP) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave napredujú. Univerzita už začala rekonštrukcie priestorov UVP na Radlinského ulici, kde sú sústredené laboratóriá pre materiálový výskum a výskum v oblasti biotechnológií. Dokončili sa taktiež rekonštrukčné práce zamerané na nové rozšírenie pracovísk výskumu environmentálnych a bezpečnostných aspektov stavieb. Tieto vynovené a rozšírené priestory budú teraz vybavovať novou technikou pre výskum.

"Budujeme pracoviská, ktoré budú spĺňať najprísnejšie medzinárodné požiadavky pre kreatívne prostredie žičlivé inováciám. Najlepšie výskumné tímy získajú do vynovených priestorov nové špičkové prístroje a budú tak môcť zapájať tisícky mladých ľudí do výskumu už počas ich štúdia a hneď po ňom. Budú hľadať nové vedecké poznatky a spôsoby ich využívania, čo je hybnou silou inovácií a ekonomického rozvoja," uviedol pre TASR rektor STU Robert Redhammer.

UVP univerzity budujú v Bratislave aj v Trnave. V hlavnom meste sa bude nachádzať na dvoch miestach. V centre Bratislavy, v areáli Námestie slobody/Radlinského ulica sa bude zameriavať na oblasti materiálového výskumu, chémiu, potraviny, priemyselné biotechnológie, životné prostredie, bezpečnosť a spoľahlivosť stavieb. Laboratóriá budú vybavené špecializovanými výskumnými prístrojmi pre analýzy chemikálií, materiálov či konštrukcií. V Mlynskej doline sa bude výskum orientovať na oblasť informačných a komunikačných technológií, elektrotechniky, automatizácie a riadiacich systémov, ako aj nanoelektroniky a fotoniky. Investície do vedeckej a výskumnej prístrojovej infraštruktúry budú orientované na modernú výpočtovú techniku cloudovského typu, dátové a sieťové riešenia. Univerzitný vedecký park STU v Trnave (CAMBO) bude zameraný na výskumné oblasti materiálového inžinierstva, najmä iónových a plazmových technológií a automatizácie a informatizácie priemyselných procesov.

Projekty počítajú aj s obnovou budov, s odstránením ich systémových porúch, so znížením energetických nárokov, emisií CO plynov a s ich adaptáciou na potreby špičkového výskumu zriadením špičkových laboratórií. Súčasťou projektu vedeckého parku v Bratislave je aj budovanie podnikateľského inkubátora, ktorý bude vytvárať podmienky pre vznik a rozvoj začínajúcich podnikov (start-up a spin-off) v univerzitnom prostredí. Projekt vedeckého parku má byť ukončený v roku 2015.