Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia UNESCO a veda

Študentka V. Rumanová skúma, ako súvisí nočné svetlo a príjem potravy

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Marko Erd

Nočné svetlo ovplyvňuje fungovanie centrálnych biologických hodín, čo spôsobuje zmeny v rytmoch hormónov, príjmu potravy a vody, ale aj metabolizmu.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Ľudia, ktorí sú v noci vystavení tlmenému osvetleniu, častejšie priberajú a majú cukrovku. Správne načasovanie stravovania cez deň by však mohlo tento negatívny vplyv na metabolizmus zvrátiť. Vplyv nočného svetelného smogu na trávenie skúma doktorandka Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Valentína Rumanová, ktorá naň od univerzity získala grant. TASR o tom informovala hovorkyňa najväčšej slovenskej univerzity Lenka Miller.

Nočné svetlo ovplyvňuje fungovanie centrálnych biologických hodín, čo spôsobuje zmeny v rytmoch hormónov, príjmu potravy a vody, ale aj metabolizmu. Riziko podľa UK predstavuje už aj veľmi nízka intenzita osvetlenia, napríklad svetlo z pouličných lámp alebo reklamných pútačov.

Rumanová z Prírodovedeckej fakulty UK skúma mechanizmy zodpovedné za zmeny v organizme. Výskum realizuje so svojím tímom na potkanoch, ktorých metabolizmus funguje podobne ako u človeka. Zistili, že aj slabé svetlo v noci narúša denné rytmy organizmu, a to v správaní, ale aj na úrovni molekulárnych procesov. Dôsledkom je narušenie vnútorných rytmov, čo by mohlo prispievať k vzniku a rýchlejšiemu vývoju ochorení.

"Počas študijného pobytu v Medicínskom centre Univerzity v Amsterdame som v laboratóriu profesora Kalsbeeka realizovala experiment, v ktorom sme zistili, že príjem potravy iba počas aktívnej fázy môže do určitej miery zmierniť narúšajúci vplyv tlmeného svetla v noci," povedala Rumanová o tom, ako s výskumom začínali. Vplyvom tlmeného osvetlenia v noci dochádza podľa nej k zvýšenému ukladaniu tukov v pečeni, ktorá nie je prispôsobená na dlhodobé uskladňovanie tukov, a môže to mať negatívny vplyv na rôzne metabolické dráhy.

"Ak by sa potvrdilo, že načasovanie príjmu potravy a vplyv nočného svetla spolu súvisia, pomôže to ľuďom s metabolickými ochoreniami, s obezitou či diabetom," uviedli z UK s tým, že vďaka správnemu načasovaniu stravovania by bolo možné spomaliť alebo potlačiť priebeh ich ochorenia.