Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

ŠTÚDIA: Nová liečba rakoviny vaječníkov dosiahla 46 % úspešnosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bádatelia z britského Inšitútu pre výskum rakoviny (ICR) netestovali úplne nové liečivo, ale kombináciu dvoch už existujúcich liekov - VS-6766 a defactinib.

Londýn 20. septembra (TASR) - Britskí vedci informovali o sľubných výsledkoch novej liečby rakoviny vaječníkov, ktorá vo svojom prvom klinickom teste dosiahla takmer 50 percentnú úspešnosť.

Ako píše britský denník The Guardian, bádatelia z britského Inšitútu pre výskum rakoviny (ICR) netestovali úplne nové liečivo, ale kombináciu dvoch už existujúcich liekov - VS-6766 a defactinib.

Klinickej skúšky sa zúčastnili ženy s tzv. low-grade seróznym karcinómom vaječníkov. "Low-grade" je označenie nádorov, ktoré sú považované za menej zhubné ako "high-grade" karcinómy.

Tento druh rakoviny vaječníkov sa podľa odborníkov väčšinou vyskytuje u mladších žien a liečba chemoterapiou je efektívna len v 13 percentách prípadov a hormonálna terapia len v 14 percentách.

Spomínanej klinickej štúdie sa zúčastnilo 24 žien a u 46 percentách z nich došlo ku zmenšeniu nádoru. Táto kombinácia liekov blokuje medzibunkovú komunikáciu, ktorou sa rakovinové bunky rozmnožujú, približuje The Guardian.

Tieto "fantastické" výsledky, ktoré boli prezentované na kongrese Európskej spoločnosti pre lekársku onkológiu (ESMO), podľa odborníkov naznačujú, že testovaná liečba má vysokú mieru účinnosti. Britskí vedci už začali druhú fázu klinických skúšok.

"Schopnosť rakoviny vyvinúť si odolnosť voči liečbe je (pre výskumníkov) obrovskou výzvou," povedal profesor a výkonný riaditeľ ICR Kristian Helin. "Táto štúdia zobrala rozsiahle poznatky o tom, ako rakovina podporuje svoj rast a ako si vytvára odolnosť, a pretvorila ich na cielenú liečbu pre pacientov, ktorí majú momentálne len málo možností," dodal.

"Ak tieto zistenia potvrdia aj väčšie štúdie, tak ide o významný pokrok v liečbe low-grade seróznych karcinómov vaječníkov," poznamenala doktorka Susana Banerjeeová, hlavná výskumníčka gynekologického oddelenia nemocnice Royal Marsden Hospital v Londýne.