Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia UNESCO a veda

Štúdia: Nevoľnosť tehotných žien spôsobuje hormón vylučovaný plodom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ranná nevoľnosť, teda nadmerné dávenie v ťarchavosti (hyperemesis gravidarum), môže tehotným ženám v extrémnych prípadoch znemožniť aj normálny príjem vody a potravy.

Londýn 19. decembra (TASR) – Rannú nevoľnosť tehotných žien spôsobuje hormón produkovaný ľudským plodom. Vyplýva to z výsledkov novej štúdie zverejnenej v časopise Nature, ktorú vypracoval medzinárodný tím výskumníkov zo Spojeného kráľovstva, Spojených štátov a Srí Lanky.

Nevoľnosť a vracanie postihuje približne 70 percent tehotných žien, uvádza štúdia, ktorá by mohla pomôcť aj s liečbou a prevenciou týchto komplikácií.

"Na príčine je hormón produkovaný plodom, proteín označovaný ako GDF15. Ale miera nevoľnosti u matky je závislá od množstva tohto hormónu vyprodukovaného plodom a toho, nakoľko bola tomuto hormónu matka vystavená ešte pred otehotnením,"
uviedla Univerzita v Cambridge, ktorá sa podieľala na výskume.

Ranná nevoľnosť, teda nadmerné dávenie v ťarchavosti (hyperemesis gravidarum), môže tehotným ženám v extrémnych prípadoch znemožniť aj normálny príjem vody a potravy.

Vedecký tím v rámci novej štúdie skombinoval niekoľko prístupov vrátane ľudskej genetiky či nových spôsobov merania hormónov v krvi tehotných žien. Analyzoval pritom dáta týkajúce sa žien, ktoré sa zapojili do viacerých predchádzajúcich štúdií.

Objav poukazuje na potenciálny spôsob predchádzania rannej nevoľnosti tým, že by matky mohli byť proteínu GDF15 zámerne vystavované ešte pred otehotnením. Nové zistenia vedcov môžu taktiež podporiť snahy o hľadanie účinnej liečby tehotenskej nevoľnosti.

"Ak zabránime proteínu GDF15 v prístupe k jeho špecifickému receptoru v mozgu matky, mohlo by to vytvoriť základ efektívneho a bezpečného spôsobu liečby tejto choroby," vyhlásil jeden zo spoluautorov štúdie, profesor Sir Stephen O'Rahilly z University v Cambridge.