Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Štúdia: Variant delta je extrémne nákazlivý

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vedci zdôraznili, že je dôležité, aby sa ľudia izolovali od okolia na obdobie najmenej 14 dní okamžite po kontakte s infikovaným.

Peking 22. júla (TASR) – Variant delta je najviac nákazlivou verziou koronavírusu na svete. Šíri sa približne dvakrát až trikrát rýchlejšie ako pôvodná verzia vírusu a má až tisíckrát väčšiu vírusovú nálož. Vyplýva to zo štúdie čínskych vedcov, z ktorej citoval americký verejnoprávny rozhlas NPR.

Vedci z regionálneho Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb v čínskej provincii Kuang-tung publikovali štúdiu na odbornom diskusnom serveri Virological.org. Z ich zistení vyplýva, že variant delta sa šíri dýchacími cestami rýchlejšie a v ďaleko väčšom množstve ako pôvodný variant. Množstvo vírusu v tele podľa odborníkov obvykle určuje ako veľmi je konkrétny človek nákazlivý. Keďže má delta až tisíckrát väčšiu vírusovú nálož oproti pôvodnému variantu, je tento variant omnoho nákazlivejší. Autori štúdie dospeli k tomuto záveru po analýze vzoriek od 167 ľudí, ktorí sa nakazili variantom delta v meste Kanton. Vírusovú nálož porovnali s údajmi od ľudí, ktorí sa koronavírusom nakazili ešte začiatkom januára 2020. Z ich výsledkov vyplýva, že ľudia nakazení variantom delta sú pre svoje okolie omnoho infekčnejší. V priemere trvá približne štyri dni, než mutácia dosiahne v ľudskom organizme zistiteľnú hladinu. Pri pôvodnom variante to bolo šesť dní.

Vedci v publikovanom dokumente zdôraznili, že je dôležité, aby sa ľudia izolovali od okolia na obdobie najmenej 14 dní okamžite po kontakte s infikovaným. Podobný postup odporúča aj americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb, uzatvára NPR.