Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Testovaná vakcína proti HIV nepreukázala dostatočnú účinnosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Účinnosť vakcíny vyhodnotili dva roky po tom, ako ženám vo veku 18 až 35 rokov podali prvú dávku vakcíny proti HIV.

Washington 1. septembra (TASR) - Dlho očakávaná vakcína proti vírusu HIV od americkej farmaceutickej spoločnosti Johnson & Johnson preukázala len slabú mieru ochrany v rámci klinických testov v krajinách subsaharskej Afriky, na ktorých sa zúčastnilo viac ako 2600 mladých žien. V utorok to oznámila samotná spoločnosť spolu s americkým Národným inštitútom pre alergie a infekčné choroby (NIAID), informovala agentúra AFP.

Napriek tomu, že vakcína preukázala svoju bezpečnosť a pri jej aplikácii sa neprejavili žiadne závažné vedľajšie účinky, jej účinnosť bola veľmi nízka. Pri klinických testoch preukázala účinnosť iba na úrovni niečo vyše 25 percent, čo sa týka schopnosti zabrániť infekcii vírusom HIV.

Spoločnosť preto zastaví prebiehajúce klinické testy v Malawi, Mozambiku, Juhoafrickej republike, Zambii a Zimbabwe a oznámi účastníčkam testov, či im podali očkovaciu látku alebo placebo.

"Napriek tomu, že sme sklamaní z toho, že možná vakcína nepreukázala dostatočnú úroveň ochrany proti infekcii HIV v testoch..., nám táto štúdia ponúkne dôležité vedecké zistenia v pokračujúcom úsilí o vyvinutie vakcíny proti HIV," uviedol hlavný vedecký pracovník farmaceutickej firmy Paul Stoffels, ktorý zároveň poďakoval všetkým ženám, ktoré sa na štúdii zúčastnili.

Účinnosť vakcíny vyhodnotili dva roky po tom, ako ženám vo veku 18 až 35 rokov podali prvú dávku vakcíny proti HIV. Vedci zistili, že HIV sa nakazilo 63 žien, ktorým podali placebo, a 51 žien, ktoré zaočkovali. To znamená, že účinnosť vakcíny bola len 25,2 percenta, vysvetľuje AFP.

Očkovacia látka Johnson & Johnson proti HIV je založená na podobnej tzv. adenovírusovej technológii, aká bola využitá pri niektorých vakcínach proti koronavírusu. Vakcína sa podávala v štyroch dávkach, ktoré ženám aplikovali počas jedného roka.

Firma napriek tomu plánuje pokračovať s paralenou sériou klinických testov, na ktorých sa zúčastňujú homosexuálni muži a transrodové osoby z Európy a krajín Severnej a Južnej Ameriky. V uvedených oblastiach prevládajú iné varianty HIV a testovaná vakcína má odlišné zloženie, uvádza AFP.