Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia UNESCO a veda

Tím NASA pre výskum neidentifikovateľných úkazov začal pracovať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odborná skupina pozostávajúca zo 16 členov sa bude zameriavať výlučne na pozorovania a dáta nepodliehajúce utajeniu pochádzajúce od civilných orgánov a z komerčného sektora, uvádza NASA.

Washington 25. októbra (TASR) - Svoju výskumnú činnosť v pondelok odštartoval nezávislý tím odborníkov, vytvorený americkým Úradom pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý sa bude venovať tzv. neidentifikovateľným úkazom na oblohe (UAP).

V tíme pôsobia experti z viacerých vedeckých odborov vrátane fyziky či astrobiológie. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Odborná skupina pozostávajúca zo 16 členov sa bude zameriavať výlučne na pozorovania a dáta nepodliehajúce utajeniu pochádzajúce od civilných orgánov a z komerčného sektora, uvádza NASA.

Činnosť novozaloženej skupiny bude prebiehať nezávisle od podobného výskumu, ktorému sa venujú vyšetrovatelia poverení americkým rezortom obrany. Tí preverujú hlásenia o UAP pochádzajúce od pilotov vojenského letectva, ktoré už analyzovali experti Pentagónu a tajných služieb USA.

Podľa agentúry Reuters paralelne prebiehajúce výskumy týchto fenoménov zo strany NASA aj Pentagonu naznačujú, že vláda USA zmenila v prípade UAP rétoriku – po desaťročiach vyvracania tvrdení o neidentifikovateľných lietajúcich objektoch, ktoré začali ľudia nahlasovať už v 40. rokoch minulého storočia, tieto úkazy začala vedecky skúmať.

"Neexistujú žiadne dôkazy, že objekty UAP sú mimozemského pôvodu," uviedla NASA v júni, keď oznámila vytvorenie nezávislej expertnej skupiny.

Celý výskum bude prístupný verejnosti a nebudú sa pri ňom využívať tajné vojenské dokumenty. Vedúcim tímu je astrofyzik David Spergel, prezident nadácie Simons Foundation na podporu vedeckého výskumu, uviedla agentúra AP.

Spergel zdôraznil, že neidentifikované úkazy na oblohe budú mať pravdepodobne rôzne príčiny. "Musíme k týmto otázkam pristupovať s pokorou. Väčšinu svojho pracovného života som sa venoval kozmológii. Môžem vám povedať, že nevieme, z čoho pozostáva 95 percent vesmíru. Existujú preto veci, ktorým nerozumieme," konštatoval Spergel.

Toto tvrdenie podporil i Pentagón, ktorý vyhlásil, že zatiaľ "nezískal dostatok dát na to, aby vedel určiť pôvod viac ako 140 dôveryhodných hlásení, ktoré od roku 2004 zaznamenali pozorovatelia z prostredia armády".

Nezávislá expertná skupina NASA pre výskum takýchto úkazov by mala pôsobiť približne deväť mesiacov. Jej členovia sa budú snažiť zhromaždiť, klasifikovať a vyhodnotiť dostupné údaje a hľadať cesty k zlepšeniu pozorovania a monitorovania výskytu UAP.

Podľa NASA by jej odborná skupina mohla predložiť prvú správu o svojej činnosti v polovici budúceho roka.