Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia UNESCO a veda

Astronómovia pozorovali rozpad nosnej rakety nad Havajskými ostrovmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Neaktívna nosná raketa, ktorá bola použitá v roku 2008 pri štarte misie Venesat-1, bola pozorovaná pri vstupe do atmosféry, kde sa postupne rozpadla.

Bratislava 30. októbra (TASR) – Astronómovia z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave pozorovali v noci zo soboty (24. 10.) na nedeľu (25. 10.) rozpad a vstup horiacich fragmentov z čínskej rakety do atmosféry Zeme vďaka systému monitorovania oblohy Amos. Ten je inštalovaný na Havajských ostrovoch. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

Neaktívna nosná raketa CZ-3B R/B, ktorá bola použitá v roku 2008 pri štarte misie Venesat-1, bola pozorovaná pri vstupe do atmosféry, kde sa postupne rozpadla na svietiace fragmenty prechádzajúce celou nočnou oblohou. „Úkaz bol pozorovaný dvoma celooblohovými videosystémami a jednou spektrálnou kamerou Amos, ktoré zachytili trajektóriu a slabé emisné spektrum rôznych častí rakety horiacej v zemskej atmosfére. Venesat-1 bol prvým venezuelským komunikačným satelitom. Satelit bol vypustený zo základne Si-čchang v Číne na geosynchrónnu dráhu a pracoval do marca 2020,“ uvádza sa na webovej stránke Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave.

Astronómovia tvrdia, že svetelné úkazy, ktoré vznikajú pri vstupe umelých objektov do atmosféry Zeme, pripomínajú jasné meteory na nočnej oblohe a za priaznivých podmienok môžu byť zachytené citlivými systémami Amos. Tie sú na diaľku riadené astronómami z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK. „Vstup vyradených satelitov a použitých raketových stupňov do atmosféry Zeme je pomerne častý úkaz, nastáva priemerne tri- až štyrikrát za mesiac. Udeje sa tak prevažne nad Tichým oceánom, kde je zároveň najmenšia hustota osídlenia,“ informuje web Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK.