Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia UNESCO a veda

Paleontológ: Africké plazy v Indii dokazujú dávne prepojenie území

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nového plaza nazvali Deccansaurus palaeoindicus, pričom jašter žil na samotnom konci éry dinosaurov v oblasti Dekanských trapov vytvorených vulkanickou činnosťou.

Bratislava 29. júna (TASR) - Plaza typického pre Afriku a Madagaskar našli vedci v Indii. O pravekej minulosti Indie sa vie stále pomerne málo a históriu tohto subkontinentu pomáha odhaľovať i paleontológ a evolučný biológ z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Andrej Čerňanský. V spolupráci s indickými kolegami vyšla práca v časopise Cretaceous Research. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

Nového plaza nazvali Deccansaurus palaeoindicus, pričom jašter žil na samotnom konci éry dinosaurov v oblasti Dekanských trapov vytvorených vulkanickou činnosťou. Táto vulkanická činnosť v Indii mala spolu s dopadom asteroidu tiež vplyv na vymieranie na konci druhohôr. "Nález nám vysvetľuje to, aké jaštery žili v Indii pred 66 miliónmi rokmi. No je zaujímavý hlavne tým, čo nám vraví o Indii. S najväčšou pravdepodobnosťou totiž predstavuje skupinu jašterov Cordyliformes, ktorá sa vyskytuje iba v Afrike a na Madagaskare," povedal paleontológ Čerňanský z Prírodovedeckej fakulty UK. V súčasnosti by sme ich nenašli nikde inde na svete.

Výskyt týchto plazov v Indii, ktorá je súčasťou Ázie, odhaľuje podľa UK tento geografický rébus. Ako poznamenali z najväčšej slovenskej univerzity, India je pripojená k Ázii len posledných 35 až 40 miliónov rokov a pri ich zrážke vznikli Himaláje. Pôvodne bol tento subkontinent súčasťou južných kontinentov.

V jurskom období bola India spojená s Madagaskarom a Afrikou a spojenie s Madagaskarom pretrvávalo ešte pred 88 miliónmi rokmi. "Pred 66 miliónmi rokmi, v čase, keď žil Deccansaurus, bola India a Madagaskar stále pomerne blízko seba. A práve tento nový plaz z typicky africkej línie poukazuje na geografickú polohu Indie a jej pôvod a dávne prepojenie s Afrikou," uzavrel Čerňanský.