Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

UNESCO: Ochrid spĺňa zaradenie do zoznamu ohrozeného dedičstva

Mesto Ochrid v Macedónsku. Archívne foto. Foto: TASR/AP

Zo záveru misie vyplýva, že podmienky na prekonanie hrozieb a zraniteľnosti, vydané ešte v roku 2017, splnené neboli, ba dokonca sa objavili ďalšie.

Skopje 1. júna (TASR) - Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zverejnila správu monitorovacej misie, ktorá v januári tohto roka navštívila severomacedónske historické mesto Ochrid. Zo správy vyplýva, že tento región spĺňa podmienky na zaradenie do zoznamu svetového dedičstva v ohrození, informovali v pondelok miestne médiá.

V 125-stranovej správe sa požaduje urýchlená realizácia desiatok odporúčaní adresovaných macedónskej i albánskej vláde; okrem iného zbúranie už existujúcich čiernych stavieb a bezpodmienečné dodržiavanie moratória na výstavbu na pobreží Ochridského jazera, cituje spravodajský server novamakedonija.com.mk.

Zo záveru misie vyplýva, že podmienky na prekonanie hrozieb a zraniteľnosti, vydané ešte v roku 2017, splnené neboli, ba dokonca sa objavili ďalšie.

Zoznam nelegálne vybudovaných stavieb na pobreží jazera je podľa UNESCO síce krokom vpred, ich likvidácia však prebieha veľmi pomaly. Organizácia žiada urýchlené búranie terás vybudovaných na brehu jazera, ktoré zasahujú aj do jeho vôd. Okrem Ochridu sú takéto stavby aj v blízkom meste Struga, kde je oblasť Radožda, charakteristická najväčším počtom terás a reštaurácií na brehoch Ochridského jazera, pripomína novamakedonija.com.