Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia UNESCO a veda

UNESCO spustilo edukačné programy o fámach šíriacich sa o COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri vytvorení edukačných programov vychádzalo UNESCO z práce odborníkov na problematiku konšpiračných teórií.

Bratislava 27. augusta (TASR) – Zvýšiť informovanosť o existencii a dôsledkoch konšpiračných teórií spojených s pandémiou ochorenia COVID-19 je cieľom vizuálneho edukačného programu, ktorý spustila Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) spolu s Európskou komisiou, Twitterom a Svetovým židovským kongresom. Slovenská komisia pre UNESCO (SK UNESCO) o tom informuje na svojom webe.

Sprístupnené infografiky v angličtine, čínštine, francúzštine, arabčine, španielčine a ruštine budú masívne zverejňované na sociálnych sieťach prostredníctvom hashtagu #ThinkBeforeSharing (Zamyslite sa pred zdieľaním), rovnako ich prostredníctvom svojich profilov zverejní UNESCO a prístupné budú aj prostredníctvom webu EK venovaného boju proti dezinformáciám.

UNESCO upozornilo, že pandémia ochorenia COVID-19 odhalila paralelnú pandémiu nebezpečných dezinformácií a fám vo forme konšpiračných teórií vrátane podmanivých vysvetlení o pôvode vírusu, o tom, ako ho možno vyliečiť a kto nesie zodpovednosť za jeho šírenie. Ich nebezpečnosť zvýraznila aj generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová. "Manipulatívne nepravdivé teórie predstavujú reálnu hrozbu pre zdravie, ale i fyzické bezpečie ľudí. Šíria a legitimizujú pomýlené domnienky o pandémii a posilňujú stereotypy, ktoré môžu živiť násilie a násilný extrémizmus," zdôraznila.

Pri vytvorení edukačných programov vychádzalo UNESCO z práce odborníkov na problematiku konšpiračných teórií, nemeckého profesora Michael Buttera a austrálskych vedcov Stephana Lewandowskeho a Johna Cooka.