Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia UNESCO a veda

UNESCO už 50 rokov kladie dôraz na gramotnosť

Irina BOKOVOVÁ, generálna riaditeľka UNESCO Foto: UNESCO

Boj proti neznalosti čítania a písania sa presadil ako jedna z hlavných úloh UNESCO už v roku 1946, keď sa konala prvá generálna konferencia tejto organizácie OSN.

Paríž 8. septembra (TASR) - Pod mottom "Čítaním minulosti píšeme budúcnosť" Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v roku 2016 oslávi 50. výročie vyhlásenia Medzinárodného dňa gramotnosti. Pripadá na 8. septembra a UNESCO zhodnotí 50 rokov úsilia a aktivít zameraných na zlepšenie stavu v oblasti gramotnosti na národných úrovniach i na medzinárodnej úrovni.

V sídle UNESCO v Paríži sa bude 8.-9. septembra konať konferencia pri príležitosti Medzinárodného dňa gramotnosti. Na podujatí sa podľa informácií zverejnených na webovej stránke UNESCO spustí nová globálna iniciatíva nazvaná Globálna aliancia za gramotnosť (Global Alliance for Literacy, GAL). Jej poslaním má byť zjednotiť úsilie všetkých strán na dosiahnutie súčinnosti v oblasti rozširovania gramotnosti ako prostriedku celoživotného vzdelávania.

Generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovova v posolstve k Medzinárodnému dňu gramotnosti zdôraznila, že "od roku 1966 sa svet veľmi zmenil, avšak sme rozhodnutí ponúknuť každej žene a každému mužovi príležitosť nadobudnúť návyky, kvalifikáciu a perspektívu stať sa tým, kým by sa chcel stať, pri plnej úcte ich ľudskej dôstojnosti". Ako ďalej zdôraznila, "gramotnosť predstavuje základ na vybudovanie istejšej budúcnosti pre všetkých ľudí". Generálna riaditeľka UNESCO upozornila, že "ešte stále je v súčasnosti na svete 758 miliónov dospelých ľudí, z toho dve tretiny tvoria ženy, ktorí nevedia čítať ani písať".

Od roku 1966 UNESCO každoročne 8. septembra pripomína Medzinárodný deň gramotnosti s cieľom upriamiť pozornosť verejnosti na analfabetizmus a mobilizovať ju, aby sa angažovala v jednom z dôležitých poslaní tejto organizácie - poskytovania základného vzdelania pre všetkých.

Boj proti neznalosti čítania a písania sa presadil ako jedna z hlavných úloh UNESCO už v roku 1946, keď sa konala prvá generálna konferencia tejto organizácie OSN.

Na Svetovom kongrese ministrov školstva v septembri 1965 v Teheráne účastníci rozhodli, že 8. september, deň slávnostného otvorenia kongresu, bude vyhlásený za Medzinárodný deň gramotnosti a sláviť sa bude v každej krajine na svete.