Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia UNESCO a veda

UNESCO žilo spojením filozofie a umenia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Cieľom Noci Filozofie bolo podať filozofiu netradičným spôsobom, na netradičnom čase a mieste a priblížiť ju tak čo najširšiemu publiku.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Sídlo UNESCO v Paríži v noci z 18. na 19. novembra 2016 otvorilo svoje brány tisíckam nadšencov filozofie. Tí už od šiestej hodiny čakali v dlhých radách, aby sa mohli nadýchať unikátnej atmosféry Noci Filozofie.

Od siedmej večer do siedmej ráno žilo UNESCO spojením filozofie a umenia. Počas celej noci boli pre milovníkov poznania na programe paralelné 20 minútové prednášky súčasných filozofov, obohatené o umelecké inštalácie a vystúpenia. Cieľom Noci Filozofie bolo podať filozofiu netradičným spôsobom, na netradičnom čase a mieste a priblížiť ju tak čo najširšiemu publiku.

Medzi sedemdesiatimi účinkujúcimi filozofmi sa predstavili aj traja Slováci. Dr. Jozef Sivák hovoril na tému virtuálnej reality, zatiaľ čo vo vedľajšej sále polemizoval Martin Vacek o vzťahu medzi fikciou a realitou. Už o polnoci sa divákom prihovoril aj prof. Vasil Gluchman s rozpravou o Leibnizovej teodícií z pohľadu Augustína Doležala.

Za prítomnosti tisícok návštevníkov zorganizovala autorka projektu Noc Filozofie, francúzska filozofka a dramaturgička Mériam Korichi, podobné podujatia v Londýne, Berlíne, New Yorku a Helsinkách. V centre UNESCO sa očakávalo okolo 5000 účastníkov.

Noc Filozofie UNESCO sa konala aj vďaka príspevku Slovenskej republiky a nesie logo Slovenského predsedníctva Rady EÚ.