Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

UNIZA testuje palubný počítač,ktorý má navigovať raketu na orbitu Zeme

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Na vývoj letového počítača, ktorý by zabezpečil potrebnú navigáciu rakety, slúžia podľa Valentovičovej práve stratosférické balóny.

Žilina 19. decembra (TASR) - Študenti a zamestnanci Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA) vypustili v decembri v rámci vývoja vesmírnych technológií balón s testovacím palubným počítačom. Podľa Adriany Valentovičovej z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA je ich cieľom, aby palubný počítač navigoval raketu na orbitu Zeme.

Pri príležitosti 70. výročia založenia UNIZA vypustili spolu s balónom aj prvého UNIZAnauta.Jeho symbolický model vložil do škatuľky s palubným počítačom rektor UNIZA Ján Čelko. "Škatuľka s UNIZAnautom, elektronikou, kamerou a anténou dopadla po viac ako päťhodinovom lete, aj zdôvodu silného prúdenia vzduchu, za hranicami Slovenska. Sonda poslala správu opristáti naUkrajine. Okrem GPS polohy, atmosférického tlaku aakcelerometrov zaznamenala aj nezvyčajne vysokú teplotu mínus 25 stupňov Celzia vo výške15 kilometrov. Ďalšie údaje sú zaznamenané na SD karte a dostupné budú až po vyzdvihnutí sondy," uviedla Valentovičová.

Doplnila, že jedinečnosťou riešenia je škatuľka, vytvorená technológiou 3D tlače, a použitie SMS správ ako záložného komunikačného kanálu. Po hodine letu sonda zisťuje svoju letovú hladinu, ak je menšia ako tri kilometre, začne svoju polohu odosielať cez SMS správy. "Hlavnou formou komunikácie je rádiové vysielanie, no jeho kvalita je závislá od priamej viditeľnosti medzi sondou a pozemnou stanicou. Preto je sonda vybavená sekundárnou mobilnou komunikáciou. Takto chceme zabezpečiť stabilitu vysielania aj v prípade pádu do lesa alebo do úzkej kotliny," povedal Peter Sýkora z Fakulty elektrotechniky a informačných technológií (FEIT) UNIZA.

Na vývoj letového počítača, ktorý by zabezpečil potrebnú navigáciu rakety, slúžia podľa Valentovičovej práve stratosférické balóny. "Ich let je pomalší, netreba ho riadiť a navigačná časť počítača sa vyvíja jednoduchšie. Študenti paralelne pracujú aj na projekte kryochladiča pre skvapalňovanie plynov, čo je potrebný krok na vývoj raketového motora pre kvapalné palivo," priblížila.

Tím nadšencov, odborníkov a študentov z FEIT UNIZA bude z nameraných hodnôt publikovať vedecké výstupy. "Okrem samotných hodnôt môže byť výstupom aj unikátne spracovanie a úspešne vytvorený palubný počítač. Projekt stratosférického balóna je časťou vesmírnych aktivít univerzity, ktoré sú zamerané na vytvorenie vesmírneho programu na UNIZA," dodala Valentovičová.