Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

Vedca odsúdili za pokus o odovzdanie informácií o jadrových zbraniach

Ilustračné foto Foto: Ilustračné foto

Tajné informácie o atómových zbraniach sa pokúsil odovzdať osobe, ktorú považoval za predstaviteľa venezuelskej vlády, išlo však o agenta FBI.

Washington 29. januára (TASR) - Americký súd vymeral päť rokov väzenia bývalému vládnemu jadrovému vedcovi za pokus o odovzdanie tajných informácií o atómových zbraniach osobe, ktorú považoval za predstaviteľa venezuelskej vlády. Išlo však o agenta Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). O verdikte informovala v stredu spravodajská stanica CNN.

Pedro Mascheroni (79), bývalý zamestnanec Národného laboratória v Los Alamos, je naturalizovaným občanom USA pôvodom z Argentíny. Obvinili ho v roku 2010 spolu s jeho manželkou Marjorie Mascheroniovou (71), ktorú už skôr odsúdili na jeden rok a jeden deň väzenia za jej úlohu v tejto kauze.

Mascheroni sa stretol s agentom FBI, ktorého považoval za venezuelského operatívca, 30. marca 2008. Vedec mu povedal, že informácie o jadrovom programe môže Venezuela využiť ako páku na USA.

Agent vypovedal, že Mascheroni mu odovzdal zakódovaný disk s tajnými informáciami. Podľa americkej vlády si vedec za údaje vypýtal 793.000 dolárov. Prokurátori netvrdili, že venezuelská vláda vedela o Mascheroniho úmysle.