Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Mladí architekti vytvorili štúdiu na premenu kaštieľa na múzeum skla

Na snímke kaplnka z roku 1924, ktorú obnovujú v miestnej časti obce Utekáč - Drahová- po tom, ako ju poškodila veľká povodeň v júni 2013. Foto: TASR/Jozef Poliak

Študenti a pedagógovia Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave prišli do Utekáča odprezentovať výsledky výskumu a perspektívy revitalizácie Forgáčovského kaštieľa.

Utekáč 27. februára (TASR) - Študenti a pedagógovia Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave dnes prišli do Utekáča v okrese Poltár odprezentovať výsledky výskumu a perspektívy revitalizácie tamojšieho Forgáčovského kaštieľa. Zadávateľ výskumu - Občianske združenie Prvá iskra a Obecný úrad Utekáč, chcú perspektívne vytvoriť v starobylom objekte múzeum sklárstva.

"Kaštieľ je prakticky jediná stavba, ktorá sa zachovala zo slávnej histórie tunajšieho sklárstva," povedala TASR Eva Kráľová z Fakulty architektúry STU. "Zrealizovať výskum na takejto pamiatke bolo pre nás výzvou a zároveň príležitosťou pre študentov na výučbu identifikácie hodnôt, ktoré v teréne existujú, ale doposiaľ nie sú chránené," priblížila ďalej.

Výskum sa uskutočnil na jar 2014. V ďalších mesiacoch študenti spracovávali výsledky a vyhotovovali návrhy. "Spolu sa na výskume podieľalo deväť študentov, jedna doktorandka a ja," podotkla Kráľová. Kaštieľ je podľa nej najmä hodnotným dokumentom v rámci dejín sklárstva v regióne.

Študenti vo svojich výstupoch (projektové vízie) aj na základe požiadaviek občianskeho združenia navrhli vytvoriť z objektu múzeum sklárstva, priestory na konferencie a workshopy, prípadne malú sklársku dielňu doplnenú o ubytovacie kapacity.

"Vytvorenie sklárskeho múzea je jednou z hlavných náplní nášho združenia," povedal TASR zástupca OZ Prvá iskra Milan Púpala. "Keďže sklárstvo kedysi živilo celé generáciu tunajších obyvateľov, vytvorenie sklárskeho múzea je našou povinnosťou," dodal.

Sklárne Utekáč dávali ešte na prelome 19. a 20. storočia obživu tisíckam sklárov a ich rodinným príslušníkom. Ešte v 70. rokoch 20. storočia tam pracovalo asi 780 ľudí. Sklo zo sklární v Utekáči často oceňovali na celosvetových sklárskych výstavách.

Keďže v predminulom a minulom storočí zanikli všetky sklárne na Podpoľaní a Gemeri a v ostatných rokoch aj dovtedy živé sklárske fabriky v Novohrade, múzeum chce zhromaždiť dokumenty a predmety z nich a vystaviť ich v Utekáči. V najbližších rokoch sa budú usilovať získať zdroje na obnovu kaštieľa, ktorý je v majetku obce. "Peniaze sa budeme snažiť získať zo všetkých dostupných zdrojov, či už sú to eurofondy, nórske fondy, alebo od štátu. Možností je však viac," uzatvoril.

Sklárne v Utekáči založil v roku 1787 gróf Anton Forgáč. Následne v roku 1800 dal postaviť pri sklárňach aj kaštieľ. Niektoré zdroje ale uvádzajú, že kaštieľ postavil v tom čase až ďalší majiteľ sklární Štefan Kuchynka.