Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia UNESCO a veda

V Bratislave otvorili prvý FabLab na Slovensku

V priestoroch Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (STU) a v Bratislave slávnostne otvorili v utorok 4. novembra 2014 prvé spoločné miesto na tvorbu digitálnymi technológiami pre vedcov a kreatívcov pod názvom FabLab. Na snímke experimentálny priestor FabLab. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Toto výrobné laboratórium je miestom pre tvorbu a prototypovanie inovatívnych predmetov.

Bratislava 4. novembra (TASR) – Slovensko má oddnes v hlavnom meste SR nový experimentálny priestor FabLab. Určený je dizajnérom, výskumníkom, inžinierom, študentom či podnikateľom, ktorí v ňom môžu tvoriť a pomerne rýchlo prenášať svoje výsledky práce do praxe. Otvorili ho na Fakulte informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) v Bratislave.

Toto výrobné laboratórium je miestom pre tvorbu a prototypovanie inovatívnych predmetov. Nachádzajú sa v ňom profesionálne stroje a numerické technológie, ako 3D tlačiarne, laserové rezacie a serigrafické stroje či frézovací stroj na výrobu tlačených obvodov a foriem. Nechýbajú ani štandardné elektronické súčiastky a programovacie nástroje.

"Je to presne ten typ projektov, po ktorých voláme a ktoré budeme aj do budúcna intenzívne podporovať. Pomáhajú totiž otvárať väčší prienik medzi univerzitami a vonkajším podnikateľským priestorom," povedal pre TASR štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Juraj Draxler.



Laboratórium bude môcť využívať široká verejnosť, ktorá chce spoznať nový rozmer priemyselnej tvorby a má chuť tvoriť a vyrábať prostredníctvom digitálnych technológií. Po zaregistrovaní majú záujemcovia okrem prístrojového vybavenia možnosť nadobudnúť aj potrebné zručnosti k ovládaniu konkrétnych technológií.

Podľa generálneho riaditeľa Centra Vedecko-technických informácií (CVTI) SR Jána Turňu nie je filozofiou mať vo výrobnom laboratóriu čo najviac zariadení. "Smerujeme to skôr k zlepšeniu dostupnosti, aby si napríklad taký 3D model mohol urobiť každý," uviedol pre TASR.

FabLab Bratislava vzniklo na základe spolupráce medzi slovensko-francúzskymi partnermi, a to CVTI SR, FIIT STU, hlavným mestom SR Bratislavou, Francúzskym inštitútom v Bratislave a Dassault Syste`me. Zriadenie a prevádzka sú podporené národným projektom CVTI SR spolufinancovaným z Operačného programu Výskum a vývoj.

Myšlienku vytvorenia takýchto výrobných laboratórií zadefinoval ešte v roku 2004 Neil Gershenfeld z Massachusettského technologického inštitútu. V súčasnosti nájdeme takéto zariadenia okrem USA a Európy už aj v Afrike. Vyrábajú sa v nich napríklad obojky s vysielačkou pre stáda sobov, tlakové turbíny či poľnohospodárske nástroje.