Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia UNESCO a veda

V Cambridgei zostavili index o úbytku opeľovačov vo svete

Na archívnej snímke čmeliak letí medzi makovými kvetmi. Foto: TASR/AP

Podľa štúdie môže najviac stratiť Latinská Amerika.

Londýn 17. augusta (TASR) - Medzinárodný tím pod vedením vedcov z Univerzity v Cambridgei vytvoril prvý celosvetový index rizík príčin a dôsledkov dramatického úbytku opeľovačov. O výskume informovala univerzita na svojom webe.

Podľa štúdie znamená vymieranie opeľovačov hrozbu pre vyspelé aj rozvojové krajiny. Na základe správy z roku 2016, na ktorej sa podieľala aj zoologička Lynn Dicksová z Cambridgea, za uplynulé polstoročie vzrástol objem produkcie potravín závislých od opeľovačov o 300 percent.

Vysoké straty opeľovačov v dôsledku chorôb boli v správe označené ako "veľké riziko" pre Severnú aj Latinskú Ameriku, Afriku, Áziu a Tichomorie. V mnohých prípadoch ide o chudobné oblasti s vidieckym obyvateľstvom so živobytím závislým od plodov z voľnej prírody.

Podľa štúdie môže najviac stratiť Latinská Amerika. Plodiny opeľované hmyzom, ako sú kešu, sója, káva a kakao, majú zásadný význam pre regionálne zásobovanie potravinami a medzinárodný obchod na celom kontinente. Oblasť je zároveň domovom veľkých domorodých populácií závislých od opeľovačov rastlín.

Najčastejšími opeľovačmi sú včely, motýle, chrobáky či muchy. Peľ však prenášajú aj netopiere alebo kolibríky.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


"Tieto malé tvory hrajú zásadnú úlohu vo svetových ekosystémoch. Ak zmiznú, môžeme mať vážne problémy," tvrdí Dicksová.

Celý rad krajín po celom svete hlási klesajúce počty opeľovačov, najmä v dôsledku používania pesticídov a postupného miznutia prirodzeného prostredia pre tieto živočíchy. Následne to ohrozuje celé ekosystémy a taktiež produkciu potravín pre miliardy ľudí.